”Vill vara förberedda om bebisen kommer i bilen”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Byström och Daniel Arvidsson från Långsele går den uppmärksammade kursen i bilfödsel.

Sedan förlossningsavdelningen i Sollefteå stängde i tisdags hänvisas blivande föräldrar till BB i Örnsköldsvik eller Sundsvall. I vissa fall rör det sig om resor på mer än 20 mil.

I dag startar studieförbundet ABF i Sollefteå en uppmärksammad kurs i bilfödsel. SVT Västernorrland har träffat Sofia Byström, 22, och Daniel Arvidsson, 36, som väntar sitt andra barn i maj.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Vi hoppas få veta vad man ska göra om bebisen kommer efter vägen – ska man linda in barnet, hur gör vi med navelsträngen, vad händer för att vi ska överleva till sjukhuset, säger Sofia Byström, som har valt att föda på BB i Sundsvall där det erbjuds patienthotell.

SVT: Då blir det en färd på väg 331 som är snirklig och krokig?

– Ja, den är kortast.

SVT: Men kommer det att kännas tryggare att sätta sig i bilen när ni har gått kursen?

Nej, det kommer aldrig att bli tryggt – men lite bättre kanske, om krisen är framme. Det är lite som hjärt- och lungräddning: man kan det om det skulle behövas.

Åtta blivande föräldrar har anmält sig till kursen som leds av barnmorskor.

– Egentligen ska kursen inte behövas – man ska inte behöva veta hur man ska föda i en bil. Man ska få vård där man bor, säger Sofia Byström.

BB del av sparbeting

Stängningen av BB i Sollefteå den 1 februari är följden av ett sparbeting för specialistvården i Västernorrlands landsting.

Att stänga BB i Sollefteå innebär enligt landstinget en besparing på drygt 15 miljoner kronor. Totalt är betinget på 160 miljoner kronor.

Beslutet fattades med knapp majoritet i landstingsfullmäktige i slutet av oktober 2016.

Framöver ska runt 350 barn per år i stället förlösas i Örnsköldsvik eller Sundsvall.

I sparbetinget ingår också en nedläggning av akut ortopedi och akutkirurgi vid Sollefteå sjukhus.

Den akuta ortopedin vid Sollefteå sjukhus är redan flyttad till Örnsköldsvik.

Källa: Landstinget i Västernorrland (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet