Femton av tågets vagnar spårade ur och måste lyftas på plats igen. Foto: Tågurspårningen i Albyorsakades av en solkurva

Solkurva bakom olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Det var med stor sannolikhet en begynnande solkurva som orsakade tågurspårningen i Alby utanför Ånge förra sommaren.

Det är slutsatsen som olycksutredarna kommit fram till tillsammans med Trafikverkets spårtekniker.

Slutsatsen grundar sig på flera avvikelser som man kunnat konstatera. Bland annat höga tryckkrafter i spåret på grund av hög omgivande temperatur.

15 av tågets 24 vagnar spårade ur. Men samtidigt skriver utredarna att det inte kan ”anses självklart att det har inträffat en större spontan solkurva under tåget.” Det finns indikationer på att en mindre spårförskjutning har uppstått. Den kan ha funnits innan och/eller ökat när loket passerade.

Ingen person skadades vid olyckan. Däremot blev det omfattande skador på spåranläggningen och de urspårade vagnarna. Urspårningen inträffade på en otillgänglig plats och man fick därför bygga en väg över ett hygge för att kunna reparera spåret.

Godståget hade startat i Bastuträsk och skulle till Hallsberg. Det var lastat med kopparsulfat, koppartplattor och blytackor. Några av vagnarna var olastade.

Fler solkurvor

Också tågurspårningen i Nedansjö i fjol sommar, orsakades också av en solkurva. Det drabbade också ett godståg där fyra av tio vagnar spårade ur. I utredningen nämns också en del andra faktorer som kan ha varit bidragande orsak till urspårningen. Till exempel frågar sig utredarna om gamla träslipers bedömts som dåliga och bytts ut. Men de orsakerna har inte kunnat styrkas i tillräcklig omfattning, står det i rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.