– Nu är det på liv och död, säger Carina Hellström Sollefteå. Under söndagen var hon i Sundsvall för att argumentera för att bevara BB i Sollefteå. Foto: SVT

”Nu är det på liv och död”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen fanns några engagerade ådalsbor i Sundsvall för att dela ut flyers och argumentera för att behålla BB och kvinnokliniken vid Sollefteå sjukhus.

Sollefteåborna Carina Hellström och Daniel Höglund stod i foajén till länssjuhuset i Sundsvall och delade ut flygblad och pratade med förbipasserande vid lunchtid på söndagen.

– Det känns hemskt tråkigt att vi som privatpersoner måste offra vår fritid för att tala om för andra människor att vi är lika mycket värda, att vi vill känna trygghet, att vi också vill ha nära till vård, menar Carina Hellström.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Hon representerar inte något politiskt parti eller någon förening utan säger att hon är en vanlig engagerad Sollefteåbo. Carina och Daniel var inte ensamma. I köpcentret i Birsta fanns ännu fler Sollefteåbor med samma uppdrag, sammanlagt var de ett 10-tal.

– Jag har pratat med flera människor, bland annat Ångebor som håller med oss, säger hon.

Ångeborna har också långa avstånd, men Ånge är inte jämförbart med Sollefteå och Överturingen (i Ånge kommun på gränsen till Jämtland) kan inte jämföras med Junsele. Det bor dubbelt så många människor i Sollefteå som i Ånge och betydligt fler i Junsele än i Östavall, resonerar hon.

– Och Ångeborna har E14. Från Junsele ska man åka riksväg 90, en väg som Motormännen klassade som en av Sveriges sämsta i somras, säger hon.

Det är lätt att förstå frustrationen och besvikelsen i Sollefteå när man hör Carina och Daniel.

– Det måste finnas andra saker att spara på än ett livsviktigt BB som dessutom inte ger nån stor besparing. Och det ska komma från ett feministiskt parti dessutom, säger Daniel Höglund.

– Nu är det på liv och död, konstaterar Carina Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet