”Som ett åskmoln över London”

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Kuoppa-Jones är från Sundsvall, men har bott i London i tio år. Hon är chockad över valresultatet och oroar sig för framtiden.

– Det känns som att ett stort åskmoln har lagt sig som ett lock över stan, där det är en massa undertryckta rasistiska känslor. Det känns jättejobbigt tycker jag, säger Ulrika Kuoppa-Jones.

Hon är journalist och flyttade till England för tio år sedan. Nu bor hon i London, är gift med en engelsman och har tre döttrar. Igår vaknade hon upp till en ny verklighet, Storbritanniens folkomröstning om EU visade att lämna-sidan segrat med 51,9 procent av rösterna.

Brittisk EU-omröstning

– Det var ingen som pratade på tunnelbanan igår. Alla var förfärade och chockerade, berättar Ulrika.

Valdeltagandet var högt. 72,2 procent och när siffrorna analyserats visade det sig att  Storbritannien är ett delat land. I England och Wales röstade de flesta för att lämna, medan stanna-sidan fick störst stöd i Skottland och på Nordirland. Enligt Ulrika Kuoppa-Jones var det ändå 70 procent av Londonborna som röstade för att stanna i EU.

– Det har visat sig när de brytit ner siffrorna att det är de äldre och de som bor långt borta som har röstat för en utgång ur EU, de som ändå inte egentligen är berörda av det här, menar hon.

Av de unga som röstade, de under 20 år, var det en majoritet som ville vara kvar i EU.

– Det är ett beslut som vi tar som kommer att påverka våra barn, men de har ju inte röstat för det här, säger Ulrika.

Hon menar att det är svårt att räkna ut vad utträdet kommer att få för konsekvenser, eftersom det är en process som kommer att ta flera år. Men hon har många vänner från olika delar av Europa, som bor och arbetar i London, och alla är oroade över om de kommer att kunna stanna.

– Hur kommer det att vara för min 16-åring? Kommer hon att kunna jobba som au pair i Spanien som hon drömmer om? Alla de dörrarna känns som om de kommer att vara stängda, säger Ulrika.

Hon hade aldrig kunnat tro att resultatet av omröstningen skulle sluta med ett utträde ur EU.

– Vem vet vad som kommer att hända? Det kanske inte blir fullt så illa som vi tror, men just nu känns det som om vi har sorg i huset, avslutar Ulrika Kuoppa-Jones.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet