En halvtimme innan dödskraschen skiftade polisen patrull i täten för jakten på 25-åringen. Det hela slutade med att en 26-årig kvinnlig polis omkom.

Olycksbilen tvingades ta över jakten

Uppdaterad
Publicerad

Det var tillfälligheter – en trasig polisbil – som gjorde att de två 26-åriga kvinnliga poliserna beordrades ta täten i biljakten mot Fredrika. Läs polisaspirantens egen berättelse om olyckan där hennes kollega dog.

Det är nu nästan exakt ett år sedan som polisjakten på en bortflyende bil från Örnsköldsvik mot Fredrika i Västerbotten slutade i tragedi.

Både den jagade bilen och den närmast efterfölljande polisbilen fick sladd och gick ner i ett vattendrag.

Polis död efter biljakt

På tisdagsmorgonen inleddes rättegången mot den 26-åring från Örnsköldsvik som körde den jagade bilen. Han står åtalad för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

Tio patruller

Sammanlagt tio polispatruller – sex från Västernorrland och fyra från Västerbotten – kopplades in i jakten när mannen vägrade stanna vid en poliskontroll.

SVT Nyheter Västernorrland har tagit del av förundersökningsmaterialet från utredningen där polisens ansvar för upprinnelsen till dödsolyckan klargjordes.

Materialet visar att det var tillfälligheter som gjorde att det blev just den olycksdrabbade patrullen som skickades fram för att ta täten i jakten på det bortflyende bilen.

Försökte preja

I efterföljandets inledningsskede försökte en polispatrull preja 26-åringens bil i trakterna av Husum. Det lyckades inte. Dessutom blev det något fel på polisbilen i samband med prejningsförsöket.

Patrullen uppger i kommunikationen med kollegerna att det blivit något ”tjall med bilen”.

I de senare förhören med den 26-åriga polisaspirant som satt på passagerarsidan i olycksbilen och som skadades svårt vid olyckan berättar hon om diskussionerna gick patrullerna emellan.

En halvtimme före olyckan

”Då frågar han om vi kan köra om och lägga oss som första bil i stället för att deras bil kändes inte bra”, berättar hon.

”Ja vi hade ju som inga problem med det så vi kör om då”...”vi hade halkat efter flyktbilen lite men vi tar ikapp.”

I det här läget återstår en halvtimme av jakten, som pendlar i hastigheter mellan 100 och 190 kilometer i timmen.

Det är polisaspirantens jämnåriga kvinnliga kollega som kör, och hon frågar henne om det går bra att köra.

”Vi märker att det är lite halt”.

”Spännande att det händer något”

De sitter också och pratar om att det är spännande att det händer något.

”Ja vi pratade lite om det här...och det var andra gången som jag var med på ett efterföljande under aspiranten”.

”Du har haft en jättebra aspirant”, säger föraren. ”Det är jätteovanligt att man får vara med om så här mycket”.

”Och jag svarade: Jo det är ju roligt.”

Framme vid Fredrika närmar de sig olyckskurvan.

”Ser bilen sladda”

”Jag ser den vita bilen sladda, och jag känner att vi får sladd...och jag hinner konstatera att det här kommer vi inte att rädda upp”.

Ögonblicket därefter slår polisbilens airbag ut.

Polisaspiranten berättar i förhöret att hon inte minns mer förrän hon vaknar upp och bilen ligger i vattnet. Kupén är vattenfylld.

Försöker ta sig loss i panik

”Och jag sitter fast. Och jag inser liksom att jag hamnat i vattnet och måste försöka ta mig ur. Men jag tar mig inte loss. Jag försöker få loss bältet men det sitter fast så jag tar mig helt enkelt ingenstans. Jag börjar sparka och slita men jag sitter fast stenhårt. Och jag skriker. Alltså, jag börjar känna att fan, jag måste börja andas. Men det kan jag inte för jag är under vattnet. Jag får panik och till slut börjar jag andas”. (Drar alltså i sig vatten, reds anm.)

Gravid

Därefter vaknar polisaspiranten tillfälligt upp i ambulanshelikoptern, men förlorar återigen medvetandet. När hon sedan vaknar upp igen rullas hon in på sjukhuset.

Där är det första hon säger till läkaren: ”jag är gravid i 14:e veckan.”

Senare får hon beskedet att hennes kollega omkommit i kraschen.

(Graviditeten gick bra och i våras födde polisaspiranten sitt första barn.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter biljakt

Mer i ämnet