Sparade i 20 år för att bygga sitt drömhus

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Löfgren hade jobb och god ekonomi, ändå nekades de huslån. Orsaken: låga huspriser på orten.

– Vi försökte redan 92, att bygga, vi hade jobb båda två, men då sa banken nej till att låna ut till hela det projektet. Så därför har vi sparat en rejäl kontantinsats för att kunna bygga ute på landet.

Men 20 år senare, 2012, stod villan på kanten till Ångermanälven klar. Det var en dag familjen Löfgren väntat länge på. För att bygga nytt i Resele, ett par mil utanför Sollefteå, visade sig vara allt annat än enkelt.

#BOSTADSÖKES

”Kändes bittert”

Erik Löfgren köpte tomten av en äldre släkting, på en plats nära älven som han älskade och där han drömde om att hans egna barn skulle få leka och växa upp. Att byggplanerna gick i stöpet för att huset låg på fel plats, en ort där husen är mindre värda när de står färdiga än vad de kostar att bygga, var en kalldusch.

– Det kändes lite bittert för att vi hade verkligen räknat på att vi skulle ha möjligheten att  bygga och samtidigt ha råd att leva och bo.

Färdiga tomter

Resele är en by med omvittnad drivkraft. Byalaget har en särskild inflyttningsgrupp, som lockat flera unga familjer att flytta till byn. Fler står på kö men utbudet av hus till salu är litet men tomter finns det. Erik åker med oss till Gåsnäs, på andra sidan älven. Där högt uppe på nipan ställde Sollefteå kommun, på 70-talet, i ordning ett tiotal tomter längs en liten bygata. El, vatten och avlopp är draget till tomtgränsen, men bara tre av tomterna är bebyggda.

– Det enda som behövs är att hugga ner tallarna och sätta igång och bygga, säger Erik Löfgren med en gest över området.

Aldrig hanterat ett bolån

Förutom tomt och bygglov krävs emellertid att banken beviljar lån, till den som inte har ett par, tre miljoner på banken. Men inte mycket har ändrats sedan 1992 då familjen Löfgren första gången försökte bygga.

Vi besöker banken inne i Sollefteå för att fråga om bostadslån. Bankchefen som skulle kunna svara på våra frågor, är hemma med sjukt barn, men säger på telefon att sen hon började på banken 2010 har de aldrig hanterat ett bolån.

Hennes svar ger en bild av hur stor skillnaden är mellan dom svaga och starka bostadsmarknaderna. I kommuner som Sollefteå utfärdas det nästan aldrig bygglov till egnahem. Det går inte låna pengar till ett hus som är dyrare att bygga än vad det är värt när det står klart.

”Byggde inte för att sälja”

Att den nybyggda gula villan i Västerrå, Resele, har lågt marknadsvärde, är emellertid inget som bekymrar Erik Löfgren.

– Jag brukar säga att jag har inte byggt för att sälja utan jag har byggt för att bo och leva.

Se kommentaren från Sollefteås kommunalråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet