Språkpraktik gav Ibrahim jobb

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år i Sverige har Ibrahim Salih äntligen fått jobb – tack vare ett projekt från Arbetsförmedlingen.

23-årige Ibrahim Salih kom till Sverige från Eritrea för två år sedan. För ett halvår sedan kom han i kontakt med arbetsförmedlingen i Sollefteå och ett nytt projekt för utlandsfödda.

– Jag fick språkpraktik på ICA och sedan fick jag en anställning över sommaren säger Ibrahim Salih.

Ica-butiken i Sollefteå tog mot två praktikanter och båda fick fortsätta med en tillfällig anställning efter praktiken. Det visade sig att de hade en kompetens som butiken saknade.

– Det har kommit så många nya asylsökande som vi inte kunde kommunicera med, så där har Ibrahim fyllt en jätteviktig funktion för oss säger butikschefen Pontus Rosberg.

Utmaning till 100

Ibrahims praktik är en del i ett nytt projekt hos Arbetsförmedlingen i Sollefteå, där man fram till nästa år ska ge 100 utlandsfödda en praktikplats.

– Det kommer visa arbetsgivarna att den här gruppen är en stor resurs i arbetslivet säger Göran Martinsson på Arbetsförmedlingen i Sollefteå.

Arbetspraktik eller språkpraktik har funnit också tidigare på Arbetsförmedlingen, det som är det nya i det här projektet (”Utmaning till 100”) är att man samarbetar med ett lokalt annonsblad.

– De skriver en hel del reportage om projektet, det ger information till båda arbetsgivare och arbetssökande på ett mycket effektivt sätt säger Göran Martinsson.

Språket den stora utmaningen

Till dags dato har projektet lyckats ordna ett 40-tal praktikplatser, av de har 15 gått vidare till kortare eller längre anställningar. Målet är att nå 100 platser till nästa sommar.

– För de utlandsfödda är det en chans att få kontakter, att få viktiga referenser och framför allt att få träna på språket säger Göran Martinsson på Arbetsförmedlingen.

Att språket är det största hindret för utlandsfödda, och framförallt nyanlända, är ju ingen hemlighet. För Ibrahim har därför den här praktiken haft en stor betydelse.

– Ja, när jag började här klarade jag inte språket så bra, men jag har fått mycket hjälp av mina arbetskamrater så nu klarar jag mig mycket bättre säger Ibrahim Salih.

Framtiden osäker

Den sista september går Ibrahims anställning ut, vad som händer sedan är oklart.

– Det har fungerat jättebra så vi får se om vi kan ordna en längre anställning för de här två, eller om vi kanske får ta in nya på arbetspraktik. Det får vi fundera på tillsammans med Arbetsförmedlingen säger butikschefen Pontus Rosenberg.

Ibrahim jobbar just nu dubbelt, han har även börjat dela ut tidningen i Sollefteå. Han vill inte riskera att stå utan inkomst om inte anställningen på ICA förlängs.

– Det är det jag hoppas på för det här jobbet passar mig jättebra säger Ibrahim Salih och fortsätter plocka varor på hyllorna i butiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.