Arkivbild Foto: TT

Stängde in treåring i bastun

Uppdaterad
Publicerad

När den treårige sonen inte lyssnade på sin mamma stängde hon in honom i bastun.

Ö-vikskvinnan, som är i trettioårsåldern, berättade i rätten hur det gått till när hon uppfostrat sin son. När han inte lyssnade bar hon in honom i bastun och stängde dörren. Bastun användes som förråd och det fanns leksaker därinne. Men det fanns ingen lampa, ljuset kom från en springa i dörren.

Spöken i bastun

Mamman hade även talat om för sonen att det fanns spöken i bastun. Ibland grät treåringen och ibland försökte han öppna dörren eller sticka ut fingrarna under den.

Pappan polisanmälde

Uppfostringsmetoden användes ett par gånger i månaden. Till slut polisanmäldes kvinnan av pojkens pappa och treåringen omhändertogs av socialtjänsten.

Skadestånd till sonen

Mamman döms nu av Ångermanlands tingsrätt för olaga frihetsberövande. Hon döms även för olaga hot eftersom hon vid flera tillfällen hotat pojken med instängning i bastun. Straffet blir villkorlig dom och 40 dagsböter á 50 kronor. Hon ska även betala 10 000 kronor i skadestånd till sonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.