Ånge kommun har drabbats värst i länet

Statliga jobb försvinner från glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals statliga jobb försvinner från glesbygden och i Västernorrland drabbas Ånge kommun värst. Där har mer än hälften av de statliga jobben försvunnit på 20 år. Snart kommer dessutom beslut om Trafikverkets vara eller icke vara.

Först var det SJ, sen la Migrationsverket och kriminalvårdsanstalten i Viskan ner sin verksamhet. För fyra år sedan kom så beskedet om att Postens paketterminal hotades. Då slöt hela bygden upp för att rädda de 100 jobben.

– Nu ska vi försöka ta kontakt med olika politiker som borde vara intresserade av en levande landsbygd, sa de då engagerade Peter Waiswa.

Statliga jobb försvinner

”Som ett slag i magen”

Protesterna hjälpte inte. Idag står den stora postterminalen i det närmaste övergiven mitt i centrala Ånge. Efter nedläggningen har Peter Waiswa resignerat.

– Det blir ju som ett slag i magen. Också dottern jobbade där och frun jobbade där och jag själv. Det är ju en del av bygden, så det vart ju jättetråkigt när det försvann. Det var en massa arbetstillfällen, främst för unga, så det kändes ju tragiskt, säger han.

Ånge har drabbats av att såväl statliga verk – som migrationsverket och statliga myndigheter – som Lantmäteriet – lagt ner sina verksamheter.

Över 60 procent av jobben inom statlig förvaltning, statliga affärsverk och statligt ägda företag och organisationer som Posten har försvunnit i Ånge kommun på 20 år.

– Det är jättetråkigt. Vi har pratat mycket om det, vi ungdomar. Det är inte konstigt att vi försvinner. Det är deras fel. Det är många som frågar: Varför stannar inte ungdomar? Vi kan verkligen inte, det finns inga jobb, säger Johanna Lagergren.

Politiken har släppt ratten

Det är inte bara ungdomarna som anklagar politikerna för att landsbygden avfolkas. Kommunalrådet i Ånge vill få till ett möte med ministrarna.

– Jag tror att politiken släppt ratten från de statliga myndigheterna. Det här pågår i det tysta. Just nu är det uppe i Sollefteå för lantmäteriet ska flytta även där. Det är flera 1000 jobb som flyttat från glesbygd till större städer. Så det här är en jättegrej. Det sker utan att någon har reagerat, säger Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S).

Ungdomar som Mittnytt pratat med på torget i Ånge tycker att utvecklingen är oroväckande:

– Det försvinner bara mer och mer.

Hur känner du kring det?

– Man söker sig vidare till en större stad, det är lite synd, säger Chasmir Johansson.

Hela familjer drabbas

Centraliseringen har pågått under 20 års tid. Statliga förvaltningar läggs ner i glesbygden, till förmån för storstäderna. Små orter som Ånge och Sollefteå drabbas.

I Ånge kommun är ytterligare statliga jobb påväg att försvinna. Trafikverket, som ligger ett stenkast från den nedlagda postterminalen, är hotat.

–  Många är ju helt beroende av de jobb som finns här. Hela familjer, både fru och man jobbar här, kanske även barnen. Det är drygt 50 som jobbar här. Det är ett hårt slag för en kommun som Ånge om det skulle försvinna, säger Rune Hammarberg, som jobbar som med underhåll på Trafikverket i Ånge.

Än har inget beslut fattats om nedläggning och Peter Waiswa, som omskolat sig till lärare efter att jobbet på posten försvann, har inte riktigt gett upp.

– Jag tror att det är ett politiskt beslut. Vill de ha en levande landsbygd kommer de att påverka det här beslutet. Vill man så går det, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statliga jobb försvinner

Mer i ämnet