Foto: TT

Stora angrepp av granbarkborre

Uppdaterad
Publicerad

Alla tecken tyder på att det är stora mängder granbarkborre i de västernorrländska skogarna i sommar. I Sollefteå finns en klart ökad skaderisk.

Skogsstyrelsen övervakar den fruktade granbarkborrens svärmning under våren och sommaren. I år finns fällor i Långsele, Sörböle och Torpshammar och hittills har fångsterna varit stora. Särskilt i skogarna i Sollefteå kommun har man fått stora fångster och området pekas ut som särskilt drabbat.

– Vi har sett många angreppshärdar med mellan fem och tio dödade stående granar, vilket är allvarligt. Vi befarar därför en fortsatt stor utbredning av angreppen. Framförallt finns en ökad skaderisk i Sollefteå kommun där stora mängder granbarkborre fångats i fällorna, säger Niklas Åberg, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.

En inventering av fjolårets granbarkborreangrepp är också oroande. Den visar att skadorna är betydligt värre än vad Skogsstyrelsen befarat.

Senast juli

Skogsstyrelsen uppmanar skogägare att ta reda på färska vindfällen och ta ut skadat virke ur skogen. I Västernorrland ska färskt eller rått virke vara utforslat senast den 15 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.