Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen satsar 50 miljoner i Norra Sverige för att skydda miljardinvesteringar på industrisatsningar mot organiserad brottslighet. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Stora industrisatsningar drar till sig organiserad brottslighet: ”Mycket pengar på spel”

Publicerad

Över tusen miljarder kronor kommer att investeras i norra Sverige fram till år 2040. I Västernorrland förbereds stora projekt i Ånge, Sollefteå, Timrå och Sundsvall.

Men enligt polisen har en del av investeringarna redan nu gått till den organiserade brottsligheten i stället.

För att motverka denna utveckling kraftsamlar polisen i region Nord med en satsning på 50 miljoner kronor. Denna insats ska säkerställa att pengarna går till laglig verksamhet och att kriminella nätverk hålls borta från de stora projekten.

– Vi måste var där hela tiden och se till att de inte får fäste och gör de här enorma vinsterna, säger Micael Säll Lindahl, regionpolischef i Nord.

Han säger även att polisen, med ökad övervakning och förstärkt utredningskapacitet, polisen kunna hålla brottsligheten i schack och säkerställa att de omfattande investeringarna bidrar till regionens utveckling,

Hur ska polisen skydda de stora industrisatsningarna från organiserad brottslighet? Hör regionpolischefen förklara i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.