Stort åkeriföretag misstänks för fusk

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort åkeriföretag i Stockholmstrakten misstänks för inblandning i det fusk med färdskrivare som avslöjades av trafikpolisen i Västernorrland på måndagen.

Företaget har över 100 lastbilar i trafik. Lastbilen som stoppades i Sundsvall misstänks ha varit utrustad med en knapp eller en fjärrkontroll med vilken föraren kunde koppla ur färdskrivaren. Föraren har därmed kunnat fuska obehindrat med kör- och vilotider.

Brottet är dataintrång eller brott mot förordningen om kör- och vilotider. Maxstraffet för dataintrång är två års fängelse.

Åkerifusket

– Det är allvarligt och ett brott som kan leda till fängelse. Om man inte respekterar lagens krav på vila riskerar man att bli en trafikfara inte bara för sig själv utan även för alla andra trafikanter, säger Pär Andersson vid trafikpolisen i Västernorrland,

Lastbilen togs i beslag av polisen och undersöks av polisens tekniker under hela tisdagen.

SVT: Det rör sig om ett stort åkeriföretag. Kan fusket ha satts i system?

– Det kan jag inte uttala mig om men förhoppningsvis klargörs det under utredningens gång, säger Pär Andersson.

På bekostnad av trafiksäkerheten kan ett åkeriföretag tjäna stora pengar på fusk med kör och vilotider. En intjänad chaufförslön motsvarar en halv miljon kronor. Trafikpolisen har sett det mesta. I Östersund nyligen hade en lastbil utrustats med en knapp i förarhytten som kunde koppla ur färdskrivaren. I den lastbil som togs i beslag i Sundsvall på tisdagen verkar det ha varit en fjärrkontroll.

Tekniskt skall givaren, som sitter på hjulen eller växellådan, indikera när lastbilen är i rörelse. Genom att installera en extra givare har föraren kunnat koppla in en givare som indikerar att bilen står stilla trots att den rullar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åkerifusket

Mer i ämnet