foto: Eva Harström/SVT

Stort intresse kring bilfödseln

Uppdaterad
Publicerad

Det mediala intresset kring den första bilfödseln efter stängningen av BB i Sollefteå är stort.

Det hände under torsdagsmorgonen ett par mil från Örnsköldsvik. Den första bilförlossningen efter stängningen av BB i Sollefteå. Under fredagseftermiddagen tog familjen emot media i ABF's lokaler i Sollefteå. Och det var många som ville träffa dem. På plats fanns Tidningen Ångermanland, Sveriges Radio, SVT Nyheter och Expressen. Tysk tv ville också berätta om babyn som föddes i bilen på väg till BB.

”Försökte knipa”

Mamma Emma Andersson berättar om den drygt 14 mil långa resan från Graninge till Örnsköldsvik som fick ett abrupt stopp i Gålsjöskogen ett par mil från resmålet.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Jag försökte knipa när värkarna satte in. Jag ville verkligen inte föda i bilen men till slut gick det inte att hålla tillbaka längre, säger Emma Andersson.

Larmade ambulans

När vattnet gick svängde pappa Jim in på en rastplats och tog på sig rollen som barnmorska. Samtidigt larmade paret om vad som höll på att hända och ambulans skickades från Örnsköldsvik för att möta upp.

– Sen var hon ute på en krystvärk. Jag trodde inte att hon skrek eller andades. Jag var panikslagen och alldeles uppe i varv, säger Emma.

Men i andra sidan luren pratade en barnmorska lugnande med Emma och förklarade att hon kunde höra barnet skrika. När ambulansen sedan kom fram till platsen lindades en filt runt Emma och hennes bebis och de hoppade in i ambulansen för att avsluta färden till Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet