Foto: TT/SVT

Stort narkotikatillslag mot ungdomar i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på onsdagsmorgonen slog polisen till mot fyra hushåll i Sundsvall i ett narkotikatillslag mot ungdomar. Polisen utförde tillslagen i ett led att bryta trenden med kriminella ungdomsnätverk.

– Vi ser en markant ökning av narkotika hos unga, säger Andreas Zehlander, gruppchef för polisen i Medelpad.

Under onsdagsmorgonen gjorde polisen husrannsakan mot fyra adresser i Sundsvalls kommun för att beslagta narkotika men också för att bromsa en tråkig utveckling bland unga.

– Vi ser att narkotikaförsäljning och missbruk bland unga i Sundsvall ökar markant. Det gäller åldrarna 14 till 18 år, säger gruppchefen på polisen i Medelpad, Andreas Zehlander.

Polisen har i nuläget ingen statistik på ökningen. Bilden vilar istället på polisens egna upplevelser, uppgifter från ungdomsutredare och andra samhällsaktörer, information från ungdomars beslagna mobiltelefoner, samt polisförhör.

– Man säljer skitmycket, nätverken är stora, och det är så vi ser ökningen, säger Andreas Zehlander.

Besvikna och chockade föräldrar

Dagens husrannsakan slog inte bara hårt mot kriminella ungdomar, utan också mot föräldrarna.

– De fick en chock. Vi fick hålla orosamtal med föräldrarna. Många av dem kunde inte tro det om sitt barn. De säger: ”barnen är jättefina, men tyvärr hänger de med fel kompisar”, säger Andreas Zehlander.

Den yngsta av ungdomarna som omfattades av razzian var bara 14 år. Polisen är förtegen om vad man hittade på de olika adresserna, men hoppas att utifrån det som beslagtagits kunna se ringar på vattnet.

Utredningen fortsätter – polisen försöker kartlägga ungdomsnätverken.

”Synen har förändrats helt”

Ökningen av narkotika hos unga tros gå hand i hand med synen på droger.

– Det har blivit mer normaliserat i lägre ålder. Vi ser att det finns fjortonåringar som knarkar, säger Andreas Zehlander.

Andreas Zehlander berättar att polisen saknar kunskap om varför droger normaliseras hos unga. Polisen är därför öppen för att samarbeta med andra samhällsaktörer för att få fram forskningsunderlag i frågan.

– Det kan vara olika anledningar, att det är häftigt eller coolt, att man gör det för snabba pengar. Vissa kanske saknar företrädare hemma, andra hamnar i fel gäng, råkar ut för grupptryck eller blir hotade, säger han.

Polisen vädjar föräldrar om att vara uppmärksamma

Det är både unga flickor och pojkar som hamnar i narkotikamissbruk, och försäljningen kan ske var som helst. Gruppchefen Andreas Zehlander uppmanar därför föräldrar till att vara noga och uppmärksamma.

– Man ska vara misstänksam om barnen helt plötsligt går runt med konstiga kläder, eller luktar en främmande, frän lukt, men också om barnen är överdrivet hygieniska eller ute sent med dåligt sällskap, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.