Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personerna bakom ungdomsfesterna är Meja Ångman, Ebba Karlsson, Ingrid Fagerström och Coumba Lilly Gaye. Hör varför de valde att starta sitt UF-företag i klippet. Foto: Vilma Pettersson/SVT

Studenter i Sundsvall anordnar alkohol-och drogfria ungdomsfester

Uppdaterad
Publicerad

Drog- och alkoholkonsumtion redan från ung ålder är en etablerad del av samhället idag. Det vill Coumba Lilly, Ebba, Ingrid och Meja försöka ändra på. Tillsammans vill de uppmuntra ungas nykterhet och arrangerar ungdomsfester på Pipeline i Sundsvall.

De fyra gymnasieeleverna har tillsammans bildat ett UF-företag där de ska anhålla ungdomsfester för ungdomar mellan 15 och 17 år. Tanken bakom festerna är att skapa en trygg miljö för ungdomar som vill festa, men utan alkohol.

Gänget har räknat med att anordna minst sex fester under verksamhetsåret, alla med olika teman. Målet för varje evenemang är att få runt 100 biljetter sålda. Vilket de nådde upp till på premiärfesten förra helgen, som hade halloweentema.

Blås grönt – få belöning

Enligt tjejerna själv är det deras nära kontakt till publiken som gör deras koncept till ett lyckat sådant.

UF-företaget har även samarbetat med lokala föreningar som ger festens besökare chans att få belöningar om de blåser grönt på ett alkoholtest.

– Vi vill vara deras kompis, inte bara vara någon som straffar dom, säger Ebba Karlsson, administratör.

Se förberedelserna inför första festen i spelaren ovan.

Hur många unga dricker alkohol?

  • Under 2022 uppgav 67 procent av elever från årskurs två på gymnasiet att de har druckit alkohol under det senaste året. För elever i årskurs 9 var det 38 procent.
  • Andelen alkoholkonsumenter har minskat under en längre tid, till exempel var det år 2012 runt 50 procent av eleverna i årskurs 9 som ska ha druckit alkohol innan, jämfört med 2022 (38 procent).
  • År 2022 var det 14 procent av eleverna i årskurs 9 som har druckit alkohol innan de var 14 år gamla. Fler flickor, 16 procent, än pojkar, 12 procent, hade druckit alkohol vid den åldern.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings(CAN) nationella skolundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.