Rekordmånga i årets prideparad genom Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Årets upplaga av Sundsvall Pride slog nytt rekord. Arrangörerna räknade med 3000 deltagare som gick med i lördagens parad genom stan.

Pridetåget tar nya vägar genom stan varje år. I strålande sol slingrade sig det välfyllda tåget genom stan. Det var många både i publiken och i paraden, som i år slog deltagarrekord. Arrangörerna rapporterar att det var 3000 som gick med och det är 500 fler än i fjol.

Clara Jalmar tycker att det är viktigt att gå med:

– Jag är ett regnbågsbarn själv. Jag är både asexuell och panromantisk. Jag tycker att det är viktigt att visa, med allt tokigt som händer i världen, att det finns kärlek och acceptans. Och det finns här i Sundsvall, säger hon.

Bra uppslutning hela veckan

Pridefestivalen har pågått under hela veckan i Sundsvall och det har varit föreläsningar och dessutom olika artister på scenen i Hamnträdgården.

– Det har varit väldigt bra uppslutning. De artister som dragit mest folk är som vanligt Peter Siepen, men även Emil Assergård från Sollefteå drog väldigt många. Mer än jag trott, säger pridegeneralen Torbjörn Karlsson.

”Alla lika mycket värda”

Han är ordförande i RFSL Sundsvall, men jobbar helt idéellt med Sundsvall Pride.

– Jag gör det här för att jag tycker att det är viktigt att alla är lika mycket värda oavsett sexuell läggning. Jag kämpar för mänskliga rättigheter och då inte bara vår grupp HBTQ-personer, utan alla människors lika värde, säger Torbjörn Karlsson.

Hederpris till idrottsförening

Varje år delas också ett  speciellt pris ut. Årets Sundsvalls Pride´s hederspris gick till Brännans handbollsförening i Härnösand, som verkar och jobbar för en trygg och säker miljö för HBTQ-personer i sin verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.