Sundsvalls sjukhus missade kotfraktur

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls sjukhus missade en kotfraktur hos en patient som ramlat och sökte hjälp på akutmottagningen.

Patienten hade ramlat från en pall och slagit rygg och flank. Men frakturen missades trots att sjukhuset gjorde en röntgenundersökning.

När patienten sedan sökte vård igen via sin hälsocentral upptäcktes frakturen. Men den uppföljande undersökningen, som skulle göras efter två veckor, dröjde sju veckor. Då hade frakturen förvärrats och lett till bestående felställning och bestående smärta.

Landstinget har gjort en lex Maria-anmälan. Men Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bedömer att landstinget vidtagit åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen.

Som exempel på åtgärder nämns rutiner för dokumentation och kommunikation. Man nämner också ”utrymme för mottagningstider där angelägna återbesök ska kunna beredas tid”.  Därmed avslutar man ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.