Foto: TT

Sundsvallsläkare granskas igen

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare som tidigare anmälts för inkompetens på hälsocentralen Centrum i Sundsvall jobbade sedan vidare i Malmö. Nu har tio fall av felbehandling utretts IVO.

Fallet uppmärksammades redan under våren 2016 av SVT:s Uppdrag granskning. I programmet berättades om mannen som började arbeta som läkare i Sundsvall i februari 2012. Färdigutbildad och legitimerad, men efter bara någon vecka märkte kollegorna att något var fel.

En patient får antibiotika trots att denne har hudcancer. Det spelade egentligen ingen roll vad patienten hade sökt för, de fick en blodtrycksdiagnos och lite blodtryckstabletter.

Inkompetent och farlig

Läkarens chefer anmälde honom till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i anmälan pekas han ut som inkompetent och farlig. Men trots vittnesmål och allvarlig kritik avslutades ärendet utan åtgärder. Mannen kunde gå vidare till ett nytt jobb som läkare i Malmö.

Ny granskning

I kvällens Uppdrag granskning berättas nu att IVO granskat 18 patientfall från hans tid i Malmö. I 16 av de fallen menar IVO att läkaren brustit på något sätt. Till exempel har han skrivit ut narkotika utan att göra medicinska bedömningar, missat att skicka remisser och feltolkat provsvar.

Dessutom har Region Skåne gått igenom läkarens journaler. De har hittat tio ärenden där de menar att läkarens agerande lett till eller kunde ha lett till en allvarlig vårdskada som de anmält enligt Lex Maria.

Får behålla legitimationen

Ändå rekommenderar IVO att han ska få behålla sin legitimation under en prövotid på tre år. Under den tiden måste han genomgå en detaljerad utbildningsplan – men kan fortsätta att jobba som läkare. Han har nu ansökt om norsk läkarlegitimation och svenska Socialstyrelsen har hjälpt honom med ett intyg.

Uppdrag granskning SVT1 onsdag 20:00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.