Kommunen i tuffa förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Nya uppgifter har läckt ut om förhandlingarna mellan Timrå kommun och Stig Svedberg. Just nu diskuteras ett förlängt hyresavtal och att kommunen skjuter till klubbens hyreskostnader.

Klubbens avtal är på tio år och ger 45 miljoner i hyresintäkter medan Stig Svedberg vill ha det upplagt på ett tjugoårigt avtal. Dels har han föreslagit att kommunen hyr in sig som tidigare men också står för Timrå IKs hyra. Eller delar av den.

Fortsatta diskussioner

Flera personer i Timrå kommun har bekräftat siffrorna. Kommunalrådet Ewa Lindstrand (S):

Timrå IK och ekonomin

– Vi har också förklarat för Stig Svedberg och fastighetsbolaget Tvättbjörnen att det är alldeles för högt. Om kommunen ska acceptera en högre hyresnivå än vad vi redan betalar Timrå IK så måste han erbjuda kommunen ett mervärde utöver vad vi redan har i hyresavtalet med klubben, säger Ewa Lindstrand till Mittnytt.

– Vi betraktar det här som ett utgångsbud från Svedbergs sida och diskussionerna fortsätter, säger hon.

20 år – 150 miljoner

Stig Svedberg anser inte alls att hans förhandlingsbud är orimligt och han är irriterad över att uppgifterna diskuteras i media.

– Det finns ett löpande hyresavtal med Timrå IK som jag föreslagit förlängs till 20 år. Dessutom har vi fört diskussioner om att Timrå kommun går in och betalar Timrå IKs hyreskostnader för att underlätta klubbens situation. Det fanns dom vid mötet som också diskuterade ett 30-årigt avtal men det anser inte jag som rimligt, säger Svedberg.

Det här har kommunens representanter bedömt som ett avtal som, inklusive klubbens hyra kan komma att kosta 7,5 miljoner per år. Ett avtal som alltså är värt 150 miljoner på 20 år.

Många pusselbitar

Hyran är en del av de komplicerade förhandlingar som pågår för att rädda Timrå IK undan konkurs. Förra veckan sa kommunen nej till klubbens erbjudande att köpa arenan för 29 miljoner. Därmed havererade klubbens räddningsplan för att kort efteråt återuppstå igen med fastighetskungen Stig Svedberg som räddande ängel.

I måndags sa han sig vilja köpa Eon Arena.

– Jag ser det inte som någon vinstaffär utan som något jag gör för bygden. Men det finns ett antal villkor som jag vill ha uppfyllda innan affären kan gå i lås. Jag har en kravspecifikation, förklarade Svedberg för Mittnytt igår.

Kravspecifikation

Hans kravspecifikation innehåller dels en långsiktig plan att få Timrå IK på fötter rent ekonomiskt dels också ett krav på ett långsiktigt hyresavtal med Timrå kommun. Idag får klubben 4,5 miljoner per år i tio år och för dom pengarna får kommunen som det står i avtalet:

”...sitt behov av lokaler för idrott och större arrangemang tillgodosett till gagn för såväl den kommunala verksamheten som för kommunens idrottsföreningar och näringsliv.”

I praktiken handlar det om istider för allmänheten och lokaler för hockeygymnasiet samt fatt kommunen har tillgång till lokaler för större arrangemang som mässor och konserter

Politiska överväganden

Förhandlingarna mellan kommunen och Svedberg har precis kommit igång. Enligt Ewa Lindstrand är det oklart när kommunen slutgiltigt sätter ned foten.

– Vi är i grunden positiv till hans initiativ men det här är inget en politisk organisation som en kommun kan besluta om vid ett förhandlingsbord. Vi för diskussioner med partierna och har kallat till ett extra möte med fullmäktigegrupperna på tisdag. Om vi kan ge besked då vill jag låta vara osagt.

Stig Svedberg är rädd att det drar ut på tiden. På tisdagen fick han ett mess från Ewa Lindstrand med innebörden ”Hej, vi jobbar med frågan och återkommer så fort vi kan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Timrå IK och ekonomin

Mer i ämnet