Foto: SVT

”Sveriges modernaste restaurangskola”

Uppdaterad
Publicerad

Härnösands kommun satsar cirka 20 miljoner kronor på att få landets modernaste restaurang- och livsmedelsprogram på gymnasiet. Med nya lokaler hoppas man locka fler till utbildningen.

– Det är brist på kockar och vi ser gärna att fler unga hittar in i vår fantastiska värld, säger restauranglärare Lars Bergman

Totalt satsas 100 miljoner på att renovera gymnasieskolan i Härnösand. En tredjedel av pengarna bekostar nya lokaler för restaurangskolan. Flytten pågår för fullt och snart är det invigning i Landgrensskolans lokaler.

Flyttbestyr

– Vi har byggt en helt ny restaurangskola i Härnösand. Och vi är Sveriges modernaste. Ni har ju hört hur det hamras och snickras i bakgrunden. Det är slutbesiktning i morron och nästa vecka kör vi igång för fullt. Vi kommer dock inte att öppna vår restaurang riktigt än. Vi måste komma in och veta var vi ska ha alla grejer, berättar Lars Bergman entusiastiskt.

Foto: SVT

Han har varit restauranglärare i många år och sett trender komma och gå. Idag används mer grönsaker än förr och man tar till vara hela djuret när man lagar kötträtter. I de nya lokalerna finns såväl styckeri, bageridel och restaurangkök. Och en restaurang som öppnar för allmänheten om några veckor.

– Det kommer att bli tryck på den. Vi kommer att ha öppet några dagar och någon kväll i veckan.

SVT : Vad betyder det att få nya lokaler och nytt kök?

– Jag har sprungit i det andra köket väldigt många år så att få en sådan här satsning på mitt jobb som lärare på en restaurangskola är det helt fantastiskt. Det går inte att beskriva, säger Lars Bergman.

Stärker vadmusklerna

För avgångseleverna Sara Danielsen och Hugo Wallman är flytten välkommen även om de snart är klar med utbildningen.

Läs också: ”Unga Härnösandskockar till SM”

– Vi hinner inte vara här så länge. Men det är kul att de inför det här just i Härnösand, säger Hugo Wallman.

Foto: SVT

–  Det blir andra förutsättningar för andra elever. Jag tror att det blir jättebra här. Det är dock väldigt stort härinne så det bir mycket spring och starka vadmuskler, konstaterar hans klasskompis Sara Danielsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.