Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ida Dahlgren och Jesper Ruda om hur det går på Tandakademin i Sundsvall. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Tandakademin i Västernorrland – en del av planen för att behålla personal

Uppdaterad
Publicerad

Tandakademin, TAK startades som en strategisk satsning från Region Västernorrlands sida för att försöka upprätthålla en god tandhälsa i länet och att få fler tandläkare att stanna inom Folktandvården. En plan som ser ut att hålla så länge de nyutexaminerade tandläkarna är i starten av sin karriär.

– Just nu är det viktigaste att bli en duktig allmäntandläkare, säger Ida Dahlgren.

TAK innebär att nyutexaminerade tandläkare som anställs vid någon av Folktandvårdens kliniker i Västernorrland någon gång under sitt första anställningsår får skräddarsydd handledning. Efter fullgjort år vid TAK hoppas regionen att tandläkarna stannar vid någon av klinikerna i länet.

– Just nu trivs jag väldigt bra i Folktandvården, jag har absolut inga planer på att byta i dagsläget, säger Ida Dahlgren, tandläkare i Kvissleby.

Användbara specialistkunskaper

Sedan starten av TAK 2022 har 17 tandläkare fått ta del av handledningen. Jesper Ruda och Ida Dahlgren tog examen i juni 2023 och är två av de sju nya tandläkarna som får handledning, även när de är på hemmakliniken. Och båda tror att specialistkunskaperna de får på TAK kan komma till användning.

– Förhoppningsvis så vänder det och det kommer mer personal och man får mer utrymme att göra de här större patientfallen, säger Jesper.

Följ med in på Folktandvården Centrum i Sundsvall och träffa Jesper Ruda och Ida Dahlgren i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.