Timrå IK – från konkurshot till succé

Publicerad

På randen till konkurs, då räddade kommunen hockeyklubben Timrå IK. Klubben tvingades tänka om och nu kommer resultaten.

Rubrikerna var skrikande svarta, krisen ett faktum. Timrå IK ramlade ur hockeyns högsta serie, ekonomin rasade ihop och konkursen var bara dagar bort. Klubben lyckades få till en rekonstruktion och Timrå kommun klev in som räddaren i nöden.

Under stor uppmärksamhet köpte kommunen tillbaka hockeytemplet från föreningen. Kritiken var inte nådig, kommunen hade ju tidigare skänkt arenan till klubben.

Räddning med krav

Kommunledningen, med kommunalrådet Ewa Lindstrand i spetsen, ansåg att klubben var värd uppoffringen men ställde också krav. Att klubben skulle sköta sin ekonomi i framtiden och satsa på sina egna ungdomar i första hand.

– Vi bestämde oss för att gå tillbaka till grunderna, vi har börjat ett jättejobb med verksamhetsplaner och värdegrunder. Och resultatet av det ser vi på isen idag säger Lars Backlund, Timrå IKs ordförande.

Timrå IKs ordförande Lars Backlund

Ungdomarna bakom succén

Satsningen på de egna unga talangerna har nu börjat ge resultat. ända sedan hockeyallsvenskan startade i höstas har Timrå legat med i toppen, mycket tack vara juniorstjärnorna.

– Vi har många unga, fantastiskt roliga spelare. Ungdomssidan med hockeygymnasiet var ju det vi slogs för när den ekonomiska krisen var som störst säger Lars Backlund.

Satsar på ekonomisk kontroll och damhockey

Enligt Lars Backlund har klubben idag kontroll på ekonomin. Klubben är noga med att hålla koll på intäkterna och att driva in dem i tid så att man kan göra rätt för sig.

– Vi försöker dessutom ta ett större socialt ansvar, det glömde vi nog bort tidigare säger ordförande Lars Backlund.

En annan förändring han gärna vill peka på är att man numera försöker erbjuda hockey för den halva del av befolkningen som man tidigare inte brytt sig om. Klubben har gått in i ett samarbete med Sundsvall hockey om ett damlag. Sent om sider.

– Det kanske blir att man vaknar upp när det blir kris, det är kanske då de kreativa ideérna kommer säger Lars Backlund.

Timrå IK har börjat titta uppåt – mot SHL

Förstår Modos krisläge

Timrå slåss i toppen av tabellen medan situationen är det omvända för länskollegorna Modo. Många spådde inför säsongen att Modo skulle studsa tillbaka direkt upp i SHL efter degraderingen ifjol. Men Modos sportsliga problem är ingen överraskning för Lars Backlund.

– Vi vet ju hur det var att ramla ur och tappa så stora intäkter. Samtidigt har man ju anställd personal som inte bara går att göra sig av med säger han.

Lars Backlund säger att han förstår Modos situation. det är lätt att be om hjälp i den situationen. Modo har ju, precis som Timrå, vädjat att kommen ska köpa arenan av klubben – för att rädda klubben.

Hett derby väntar

På måndag är det dags för säsongens andra länsderby i allsvenskan. Förra gången var det bottenlaget Modo som drog det längsta strået, den här gången hoppas Lars Backlund på revansch.

– Det blir nog fullsatt och även om jag vill vinna så hoppas, och tippar, jag att Modo klarar av att ta en plats till den första slutspelsfasen säger Timrå Iks ordförande Lars Backlund.

På måndag väntas fullsatt i derbyt mot Modo

Tappar stjärnorna till slutspurten

Framgången med satsningen på ungdomarna har dock en sportslig baksida. Lagom till att det drar ihop sig till avgörande kvalspel kommer klubben tvingas klara sig utan vinterns stora utropstecken – juniorstjärnorna. Flera juniorer i Timrås trupp kommer nämligen att spela junior-VM.

– Ja, visst blir det svårt att fylla tomrummet men samtidigt är vi glada för killarnas skull och lite solta över att vår satsning gett så bra resultat säger Lars Backlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.