”Berra” dog i misär efter dåligt hanterande av sin gode man.

Toppolitiker polisanmäld – ska ha efterforskat efter fallet ”Berra”

Uppdaterad
Publicerad

En Sundsvallspolitiker har polisanmälts och anklagas för att ha efterforskat en källa i en tidningsartikel. Politikern ska ha efterforskat i förvaltningen som bland annat behandlade fallet Bernt-Olof ”Berra” Sparby som avled i misär för över två år sedan, som SVT var först att berätta om.

Det var i November 2016 som Sundsvalls Tidning skrev en artikel om allvarlig kritik riktad mot Överförmyndarenheten i Sundsvall. Kritiken gick bland annat ut på att enheten misstänkts ha mörklagt en misstänkt förskingring av pengar från gamla och sjuka.

Kan vara lagbrott

Artikeln ska senare ha rört upp en konflikt mellan föreningen för gode män och överförmyndarnämnden. Och nu har en politiker i nämnden polisanmälts för att ha efterforskat ST:s anonyma källor, vilket kan vara ett lagbrott, skriver ST.

Fallet Berra

– På ett möte med oss ska hon ha frågat våra medlemmar om vem som var källan till några av uppgifterna i Sundsvalls Tidnings artikel, säger Inga-Britta Karlsson, ordförande i Godmanna- och förvaltarföreningen till ST.

 I den svenska grundlagen, Tryckfrihetsförordningen, finns ett så kallat efterforsknings och repressalieförbud som innebär att arbetsgivare inom kommun och stat inte får efterforska vad en tidning eller annan media får sin information från, samt inte utdela repressalier mot anställda.

Fallet ”Berra”

Artikeln som skrevs handlar bland annat om att JO riktar skarp kritik mot överförmyndarnämnden i Sundsvall gällande behandlingen av ”Berra” som avled i svår misär ett svårt vattenskadat hus och utan några större ekonomiska tillgångar, som SVT för först att berätta om.

– Jag har inte efterfrågat någon källa. Jag bjöd in godmanna-föreningens styrelse till ett möte för att se hur vi skulle kunna utveckla ett samarbete. Då berättade en av ledamöterna i styrelsen själv att hon var en av källorna till artikeln i ST, men jag ställde aldrig någon fråga om det, säger den nu anmälda Sundsvallspolitikern till ST.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Berra

Mer i ämnet