Foto: SVT

Tore blåste eld upphör

Uppdaterad
Publicerad

Trumpetaren Tore Alespong blåste eld upphör och fick stopp på skottlossningen i Lunde 1931 – men blev inte hyllad utan åtalad.

Den 14 maj är det 85 år sedan militären sköt skarpt mot demonstranter i Lunde i Ådalen. Fem människor dödades och fem skadades svårt. I en serie reportage uppmärksammar vi nu tragedin som gav eko över hela landet och ut i Europa.

Tore gick i tåget

I ett reportage i SVTs Aktuellt 1991 berättar Tore Alespong, som ursprungligen hette Andersson, om mardrömmen den 14 maj 1931.

Tore jobbade på sågen i Bollstabruk, men var också trumpetare och det var med instrumentet i hand han gick med i demonstrationståget från Frånö Folkets hus mot Lunde där strejkbrytarna inkvarterats.

När tåget med närmare 6000 människor kom fram till Lunde beordrade den utposterade militären halt och sköt varningsskott. Men tåget fortsatte framåt.

Då kommenderades eld – och soldaterna sköt rakt in i folkhopen. Skräck, vrede, förtvivlan och kaos utbröt.

Intuitivt beslut

– Alldeles intill mig, på bara en armlängds avstånd, föll unga flickan Eira Söderberg blödande till marken, och skottsalvorna fortsatte. Då insåg jag intuitivt möjligheten att blåsa eld upphör, berättar Tore Alespong i Aktuelltreportaget.

Eld upphörfanfaren hade han lärt sig under rekryten då han tagit plats i flottans musikkår.

– Så det var ingen konst för mig att blåsa den signalen. Jag blåste fanfaren 21 gånger, och det gick bra.

Ställd inför rätta

Skottlossningen avbröts tack vare Tore Alespongs trumpetstötar. Ändå var hans hjälteroll långt ifrån självklar då, i samhällets ögon.

– Jag var medveten om att jag lovat att inte använda mig av signalen i civila sammanhang. Och i och med att jag ändå gjorde det hade jag gjort något olagligt, berättar Tore Alespong.

Han blev åtalad och ställd inför rätta för egenmäktigt övertagande av militär tropp.

– Men jag blev friad med hjälp av advokat Branting, son till Hjalmar Branting, och advokat Rudling som klarade upp alltihopa. Och militärens befäl Mesterton fick stå där med skammen.

Befälen friades

Det rättsliga efterspelet slutade med att landshövdingen, landsfogden och de åtalade militära befälen friades, förutom en furir som fick tre dagars arrest.

Fem människor miste livet i Lunde. Men Tore Alespongs insats förhindrade med största säkerhet än ännu värre tragedi.

– Tack gode Gud för att Tore Alespong var med, säger KG Wästerlund, Lundebo och något av en expert på historien kring Ådalshändelserna.

– Om han inte haft kurage, mod och medvetenhet i situationen så hade det hela slutat mycket, mycket värre än vad det nu gjorde. Då hade Gudmundrå kyrkogård varit för liten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.