Sämre villkor för utländska arbetare

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket får kritik i en ny dokumentär. De utländska arbetarna som jobbar på Sundsvallsbron sägs ha arbetsvillkor som bryter mot gällande kollektivavtal.

Sundsvallsbron har sedan 2012 stadigt vuxit fram till stor del tack vare utländska arbetare som sägs tjäna betydligt mycket mindre än svenska byggare.

Tjänar 56 kronor i timmen

Enligt dokumentären tjänar en svensk byggare 140 kronor i timmen efter skatt, en irländsk 110 och en slovakisk enbart 56 kronor i timmen.

E4 Sundsvall

Men trots att Trafikverket har ställt krav på att få genomföra egna kontroller av villkoren för arbetarna har några sådana inte skett.

– Det är ingenting som vi har prioriterat i vår uppföljning. När det gäller löner så är det i första hand en fråga för arbetsmarknadsparter, säger Trafikverkets projektchef Magnus Lundberg i dokumentären.

”Enkelbiljett hem”

Enligt facket är det svårt att kontrollera gästarbetarnas löner. De är sällan med i facket och oftast svåra att komma i kontakt med.

– Det ska man komma ihåg. En kontakt med facket leder till en enkel biljett hem, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i dokumentären.

När Mittnytt pratar med Magnus Lundberg kan han inte kommentera själva dokumentären eftersom han inte sett den. Men han säger att han välkomnar granskningen och att de nu kommer att se över arbetsförhållandena på Sundsvallsbron.

I kväll klockan 20.00 sänds Dokument inifrån: Den osvenska modellen i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E4 Sundsvall

Mer i ämnet