Tryggare i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Trygghetslöftet mellan Ånge kommun och polisen har gett resultat. Medborgare upplever att polisen nu är mer synlig i tätorten

För snart en månad sedan tecknade polisen och Ånge kommun ett trygghetslöfte där medborgarna fick inflytande inom områden de själva upplever som otrygga och för att minska brottsligheten i kommunen. Vid ett möte i trygghetsrådet under torsdagen konstaterade deltagarna att det redan syns positiva effekter av löftena.

– Vi kan konstatera att polisen nu är mera synlig och patrullerar i kommunens tätorter. De besöker affärer, ungdomsgårdar och skolor precis som de lovat i Medborgarlöftet, säger Sten-Ove Danielsson, trygghetsrådets ordförande och kommunalråd.

Tre fokusområden

Det är tre områden som kommuninvånarna anser viktiga att jobba med för att skapa ett tryggare samhälle.

  • Oro för inbrott och upplevelse av otrygghet.
  • Ungdomar som löper risk att utveckla missbruk.
  • Trafiksäkerhet, såsom vissa vägar och övergångar samt busåkning med moped och A-traktor.

Mindre droganvändning

Med de tre punkterna som grund har det bland annat bildats sju grannsamverkansgrupper och fler är att vänta. I skolan har det genomförts en drogvaneundersökning som visar att unga i kommunen använder allt mindre alkohol, tobak och droger.

– Även om resultaten förbättrats så är föräldrarnas roll mycket viktig när det gäller de förebyggande insatserna. I samverkan mellan kommunens förvaltningar utvecklar vi det förebyggande arbetet, säger Åsa Bjöörn, folkhälsosamordnare i Ånge kommun.

Trygghetsrådet består av kommunens skolförvaltning, socialförvaltning, landstinget, polisen och räddningstjänsten samt politiker och tjänstemän från kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.