default_caption

”Tuffa konsekvenser tidigt för unga kriminella”

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa konsekvenser tidigt behövs för att stoppa unga kriminella från att fortsätta begå brott. Det menar Mats Granberg, chef för ett av Sundsvalls utslussningboende för kriminella.

Till utslussningsboendet – eller halvvägshuset – Villa Vägen Ut i Sundsvall kommer killar från både Jämtlands och Västernorrlands län och även från resten av landet. Chef här är Mats Granberg, som vet hur det är att vara fast i kriminalitet. För honom började det i skolan – där han blev mobbad. Men när han började sjuan sökte han sig till de tuffare killarna.

– För att få tillhöra dem började jag snatta, stjäla hemma, och i affärer. Jag köpte mig mina kompisar så jag fick en tillhörighet. Det var jätteviktigt. Jag var livrädd bli ensam igen.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mats Granberg, som är 45 år, menar att sedan han var ung så har klimatet i samhället hårdnat. De unga killar som bor på utslussningboendet har det tuffare.

– Det ska vara tufft, rått, det är mycket våld. Och det baserar jag på den här amerikaniseringen. Internetdrogerna är också ett stort samhällsproblem.

Dessutom har det blivit mycket vanligare med vapen.

– På min tid slog man varandra på käften men nu är det knivar och skjutvapen.

Mellanöl, sniffande och hasch – senare amfetamin – och brott för att finansiera drogerna. 28 års missbruk och 43 fängelsedomar följde.

Men till slut kom vändpunkten, på Saltvik utanför Härnösand. Där blev han plötslig sedd som en människa. Då hade han nått sin absoluta botten – han ville ha kontakt med sin dotter igen som bodde i ett fosterhem. Med facit i handen så önskar han att han ställts inför tuffare konskvenser av sitt handlande redan från början.

– Jag tycker att det borde komma konsekvenser lite tidigare, för då har man en chans att nå de unga. Man kan inte ge upp om en 20-åring, man ska sätta in alla tänkbara resurser för att få dem motiverade.

För att slippa hänga med gängen, kriminella och missbrukare på stan behöver unga bra samlingsplatser. Fritidsgårdarna är jätteviktiga. Och för den som åkt dit så behövs mer än bara tre månader på ett behandlingshem för att ta sig ur kriminaliteten.

– Problemet idag är att efter avslutad behandling rycker kompisgängen i en. Man behöver hjälp och stöd för att omsätta verktygen från behandlingen och det är det vi sysslar med här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet