Anna-Belle Strömberg

Tunga beslut för Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en vecka sedan avbröt Socialdemokraternas distriktsstyrelse ett möte där beslut om landstingsbesparingar skulle tas. Under måndagen återupptogs förhandlingarna där viljorna strider mot varandra.

Det handlar om svåra beslut som splittrar partiet i länet.

– Det här har varit en jättejobbig process med splittringar. Så är det. Det är många känslor som styr och det berör alltid någon kommun. Jag skulle vilja vända på tankesättet och få kommunerna att tänka på hur man kan hjälpa till istället. Nu säger vi alla nej eftersom det berör oss på ett eller annat sätt, säger Anna-Belle Strömberg, ledamot i partiets distriktsstyrelse.

Skattehöjning räcker inte

Till helgen tar partiets förtroenderåd beslut om skattesatsen som föreslås öka med 70 öre. Men här spretar länets kommuner.

– Jag förstår de kommuner som säger noll, 40 och 50 öre i skattehöjning trots att förslaget ligger på 70 öre. Men vi vet ju att det ändå inte räcker. Vi måste ju också ha en insatsplan, säger Anna-Belle Strömberg.

– Min förhoppning är ändå att vi ska kunna komma överrens. Jag tänker åka till mötet ikväll och jobba för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.