Amid tvingades byta skola

Uppdaterad
Publicerad

Det är många barn som inte får gå kvar i den skola de börjat i, nu när Migrationverket beslutat att stänga flyktingboenden. Vi träffade Walid Almosa och hans son Amid, på flyktingboendet i Gålsjö bruk utanför Sollefteå, strax innan de fick besked om att de måste flytta.

Tidigare gick Amid Almosa  i Kalknäs skola i Undrom. Han trivdes bra där, men i går, måndag, tvingades han flytta och måste också byta skola.

Walid Almosa kommer från Aleppo i Syrien. Han har delar av sin familj kvar där, sin fru och två döttrar. Nyligen fick Walid ett sorgligt besked. Hans ena dotter har fått granatsplitter i ett ben och den andra dottern mår inte bra.

Oro för framtiden

Totalt har Walid fem barn. Det äldsta barnet, en son försvann 2012. På resan mot Sverige för ett år sedan förlorade kontakten med mellansonen i Turkiet. För tre månader sedan fick han kontakt med honom via facebook, så nu vet han att sonen lever. Walid och hans son Amid, som är sju år, trivs bra i Gålsjö bruk. Walid är orolig för hur det ska gå för pojken och hans skolgång nu när Migrationsverket bestämt att de ska lämna boendet.

– Vi är ledsna får att vi ska lämna Gålsjö bruk, eftersom nu när vi ska flyttas vet vi inte om vi kan hitta samma möjligheter för mitt barn. Jag lever för mitt barn. Han har allt här, bra kompisar och vänliga människor omkring sig. Amid får spela fotboll, det finns en fotbollsplan. Han får göra det han vill. Men om vi flyttar härifrån så vet jag inte om han får det lika bra som här, säger Walid Almosa.

Migrationsverket ger inga garantier

Cecilia Borg, som är enhetschef på Migrationsverket i Kramfors, säger att hon har pratat med kommunen och de kommer kanske att kunna gå kvar på sin nuvarande skola. Men i andra hand får de ju flytta och Cecilia Borg kan inte garantera att de får vara kvar till terminens slut. Det beror på var boenden finns och hur snabbt den här avvecklingen går.

Återförening av familjen

Amid har anpassat  sig bra men längtar efter sin mamma. Walid önskar inget hellre än att familjen ska få vara tillsammans igen. Uppehållstillstånd för honom och sonen finns sedan en månad tillbaka.

– Jag hoppas att få en lägenhet snart.  Jag vill återförenas med min familj och att de ska komma och leva med mig här i Sverige, säger Walid Almosa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.