– Vi ska laga tre rätter inom en viss tid. Sedan ska vi också genomföra ett teoritest. Det jag vet är att vi ska ha med miniräknare, säger Sara Danielsen som är en av de två unga kockarna.
Hugo Wallman heter klasskompisen som hon tävlar med. När vi hälsar på förbereder han förrätten.
– Jag håller på att värma en emulsionsås på högakustenöl och havskräfta. Det passar till upplägget med kolja, persiljerot, kålrabbi och ärtpuré, förklarar han.
Norrländska smaker
Med en meny bestående av ovanstående förrätt och en efterrätt som är en fjällbjörksmunk med nyponkaramell och tallbarrsglass hoppas de få juryn på fall.
Den 23-26 mars tävlar de mot fem andra lag i gymnasie-SM för unga kockar i Malmö.
– Det är som Melodifestivalen fast med mat. Det är inte direkt någon objektiv bedömning. Det är tur att vi inte har någon internationell jury, skojar läraren Lars Bergman.
Gillar tidspress
Hugo och Sara har humöret på topp. De skojar i köket men tar matlagningen på stort allvar. De lägger ner sin själ och hjärta i att komponera och sätta ihop olika smaker till fulländning.
– Det är spännande. Men vi funkar ganska bra under tidspress, säger Hugo.
De har förberett sig noggrant inför tävlingen som betyder mycket.
– Det är många andra kockar som tittar på tävlingen och vill rekrytera de som är duktiga, säger Sara.
Ljus framtid
Och framtiden för de båda ser ljus ut. Hugo tänker sommarjobba på restaurang och får se var han söker sig sedan. Sara ser fram emot att eventuellt få göra praktik på en stjärnrestaurang på Färöarna, efter en tur till Stockholm.
– Jag tycker om att testa nytt, men jag brukar bli sur när det inte går bra, säger hon.
I klippet ovan ser du exempel på några norrländska tapas som kockeleverna svängde ihop under vårt besök.