”Ledarskapet förödande”

Uppdaterad
Publicerad

ST-läkaren Helena Toss i Sollefteå rasar mot landstingets besked: –Fullständigt kaos!, är hennes uppfattning om läget i landstinget.

Helena Toss arbetar som ST-läkare på anestesikliniken i Sollefteå. Hon måste flytta i och med fredagens besked, säger hon.

– Jag har inget elakt att säga personligen om cheferna. Jag tror inte att de gör ett dåligt jobb. Men i min värld så är det så att ledarskapet för kirurgin och ortopedin har varit helt förödande. Det är min personliga åsikt, säger hon till SVT efter presskonferensen.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Kritik mot politiska ledningen

– Min åsikt är också att våra politiker misslyckats med att tillsätta tjänstemän som bedriver en säker och rättvis vård i Sollefteå. Som det varit i sommar med den här röriga stängningen så tycker jag inte att vi bedriver en rättvis och kostnadseffektiv vård. I min värld är det fullständig kaos, förklarar hon.

– De anställda har helt tappat framtidshoppet och det går ut över patienterna. Jag är förvånad att det så snabbt går att rasera verksamheter som fungerat bra. Förtroendet för ledningen finns inte, säger Helena Toss.

Ledningsförakt

Det finns ett tydligt missnöje mot landstingsledningen.

– Det har varit extremt dåligt med information, vilket är en av orsakerna. Att de inte klarar av rekryteringen, det är inte sant att de försökt hålla akutmottagningen öppen, påstår hon.

SVT: Så du menar att de ljuger?

– I min värld är det inte sant, men i en konflikt finns det alltid två sidor, svarar hon.

Israelsson om kritiken

– Misstron verkar vara väldigt stor, säger länsverksamhetschefen Leif Israelsson om kritiken.

– Vi har svårigheter i landstinget och det blir konsekvenser. Men någon ambition att stänga verksamheten finns inte, säger han men säger samtidigt att förutsättningarna förändras.

– Vi har gjort mycket och vi har försökt, men vi har som många andra län svårigheter att rekrytera både läkare och sjuksköterskor och allra svårast är det i Sollefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet