Foto: Polisen

Utsattes för tortyr

Uppdaterad
Publicerad

Påverkade av sprit och droger gick bröderna över till 50-åringen för att kräva tillbaka pengar. Efter 30 knivhugg och en tortyrliknande misshandel lämnades han sedan i en port i centrala Ramsele.

I morgon fredag inleds rättegången mot de båda bröderna vid Ångermanlands tingsrätt. Polisens förundersökning är en skrämmande våldsskildring av en uppgörelse i missbrukskretsar.

De tre inblandade är kända av polisen sedan tidigare och den här kvällen gick en av bröderna över till en granne för att låna 500 kronor. Grannen hade precis fått ut sin pension, men det blir inget lån. 50-åringen, som sedan skulle bli deras offer, hade redan varit där och tagit pengarna och det är i det ögonblicket tanken väcks att ”spöa upp” honom.

Mordförsök i Ramsele

Köpt droger på nätet

Påverkad av en kvarting sprit och narkotikaklassade läkemedel tar en av gärningsmännen kontakt med sin äldre bror. Det var första gången han drack och tog droger efter ett nyligen avtjänat fängelsestraff. Han hade stärkt sig med ett extra starkt Lyricapulver, en drogklassad medicin som han fått tag på via internet.

– Då kunde jag inte kontrollera hur förbannad jag blev. Om jag inte tagit det hade jag aldrig gått dit, berättar han i förhören.

Han var också förbannad för att 50-åringen tidigare misshandlat och rånat en kompis, berättar han, så bröderna bestämmer sig för att gå över till mannen för att kräva tillbaka pengarna.

– Han ligger på soffan och sover. Jag slår honom med några örfilar så att han vaknar och frågar var fan är pengarna nånstans. Ta fram pengarna säger jag men sedan går allt överstyr.

Håller på att dö

Den yngre brodern hade en kätting. Den äldre slår först med öppen hand, övergår till knytväve och sparkar. Sedan plockar han fram den morakniv han alltid bar i fickan och sticker mannen två gånger utan att få svar på frågan var pengarna finns.

En av bröderna förefaller inte ha varit lika aktiv i det som sedan sker och han berättar hur han senare under natten kommer till sans  över vad som skett. Då har deras offer knivskurits ett 30-tal gånger. Han skaffar fram vatten, skurmedel och försöker städa undan spåren mitt i natten.

Under tiden ligger deras offer medvetslös i ett kallt källarförråd och håller på att förblöda.

Lämnas i en port

Någon gång under natten inser bröderna att deras offer håller på att dö. Egentligen förhåller de sig ganska likgiltiga till om han ska överleva eller inte men inser att konsekvenserna blir allvarligare om han dör.

Då skaffar de fram en sparkstötting och en varuvagn för att kunna flytta den medvetslöse 50-åringen till ett annat hus i centrala Ramsele. Tanken är först att han ska flyttas in i värmen men sedan lämnar de honom i en port och ringer SOS-alarm. Till SOS säger de att en person som verkade ha fått stryk hittats liggande utanför en port. De sa också till SOS att han kunde ha blivit attackerad av en hund.

Åtalas för mordförsök

På sjukhuset konstaterades också att 50-åringen fått örat halvt avskuret. Han hade en kroppstemperatur på 28 grader och hade knivstick och skärskador över hela kroppen. Han hade brännmärken och hade fått kallt vatten hällt över sig. Han hade också fått en blödning på hjärnan och var medvetslös en vecka efter misshandeln. Av polisförhören framgår det att han drabbats av minnesförlust och inte minns så mycket av misshandelsnatten.

Åklagaren Catharina Kjelsson menar att han avlidit om han inte kommit under vård och har åtalat båda bröderna för mordförsök. På fredag inleds rättegången i Härnösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök i Ramsele

Mer i ämnet