Foto: Targn Pleiades/Sportfiskarna

Sportfiskarna: ”Det finns för mycket säl och skarv”

Publicerad

Det har ökat med skarv och säl under senare år, framförallt i Östersjön.

Nu kräver förbundet Sportfiskarna att skyddet av hotade fiskar ska väga tyngre än skyddet av sälen och skarven.

Sportfiskarna deltar tillsammans med sportfiskeförbunden i Finland, Danmark och Norge i ett nordiskt samarbete om skarvproblematiken. Syftet med samverkan är att på sikt försöka begränsa skarvpopulationerna och motverka skador från skarven på skyddsvärda fiskbestånd.

– Skarven och sälen äter fisken och det skadar fiskbestånden, säger Andreas Ollinen Kommunikationschef på Sportfiskarna.

Det låter som naturens gång för mig. Är det bara för att ni vill kunna fiska mer?

Det är två miljoner svenskar som fiskar varje år och det är ett populärt livsmedel. Så ja vi vill värna mer om fisken, säger Andreas Ollinen.

Sportfiskarna vill nu att det ska inrättas en nationellt råd där som aktivt medverkar till den nationella säl- och skarvförvaltningen. De tycker även att det saknas skäl att skydda mellanskarven med EU:s fågeldirektiv.

Mellanskarven

I Sverige häckar främst underarten mellanskarv. Vid en nationell räkning 2012 uppskattades antalet mellanskarvar i svenska vatten till ungefär 200 000 individer. Mellanskarven en skyddad art genom att vara upptagen i EU:s fågeldirektiv.

En skarv äter mellan 300-500 gram fisk per dag och konsumerar i regel de fiskarter som är mest lättillgängliga.

Fakta: Sportfiskarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.