Arne fick inte lämna tillbaka sin Ipad trots öppet köp Foto: Thomas Sundberg

Vägrade öppet köp

Uppdaterad
Publicerad

Arne Öhman visar upp sin nya Ipad. Han har haft den i några dagar och den ser helt oanvänd ut. Det enda Arne och hans sambo hunnit göra är att testa den. Ganska snabbt kände båda att det var ett felköp. Men det gjorde ju inget. Elgiganten lovade ju 30 dagars öppet köp. Men när Arne tog med sin Ipad till Elgiganten för att lämna tillbaka den lät det annorlunda.

Telefon eller dator?

Beskedet från Elgiganten var att man inte tar tillbaka vissa Ipadprodukter eftersom de kan ligga i gränslandet för vad man kan kalla dator eller mobiltelefon och mobiltelefoner är undantagna från 30 dagars öppet köp.

– Men min Ipad går inte att använda som telefon. Den har ingen 3G. Den har ett trådlöst nätverkskort och påminner på intet sätt om en mobiltelefon, säger Arne.

Vi besökte Elgigantens butik utanför Örnsköldsvik för att ta reda på varför Arne nekats öppet köp. Till en början får vi reda på att det precis som Arne fått höra, rör sig om en produkt som kan räknas som en mobiltelefon. Men när vi berättar att det inte finns möjlighet att använda den som mobiltelefon får vi nya besked. Apple, som tillverkar Ipad, tillåter inte butiker att köpa tillbaka redan sålda surfplattor och att Apples garantier börjar gälla från köpedatumet vilket gör det svårt för butiken att sälja samma vara igen om någon lämnat tillbaka den.

– Jag kollade noga upp på Elgigantens hemsida vad som gällde vid öppet köp och där fanns inte Ipaden med som undantag. Därför kännde jag mig trygg i att köpa den och testa den för att se om det var något jag verkligen kände att jag ville ha, säger Arne.

När vi ringer och frågar Elgigantens kundtjänst får vi direkt svaret att det visst går att lämna tillbaka en Ipad som man köpt, packat upp och testat, oavsett om den har 3G eller inte, inom 30 dagar efter köpet. Samma svar får vi från Elgigantens presstjänst. Det är bara mobiltelefoner, filmer, spel och programmvaror med bruten förpackning som undantas från 30 dagar öppet köp.

Till sist får vi samma besked från butiken. Arne kan närsom helst inom 30 dagar efter köpet lämna tillbaka sin Ipad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.