Väguppror i Nordingrå

Uppdaterad
Publicerad

Boende larmar om grusvägar som blir smalare och smalare. Avåkningar är vanliga och man oroar sig för att skicka barnen med skolbussen på grund av vägsituationen.

Trafiken ökar i Nordingråområdet, framför allt sommartid då Höga kusten lockar allt fler turister. Samtidigt har grusvägarna blivit allt smalare.

– Det här idoga dikandet och grusandet har gjort vägarna smalare – vägbanan har blivit högre och slänterna har blivit brantare, förklarar Peter Edholm, som är lantbrukare.

– Nordingråborna är ju vana vid vägarna och vet vad som kan hända bakom varje kurva, men turisterna har ju ingen aning vad som kan hända, säger Lage Öhlén.

Skolbussen välte

Marie Mella, som bor i en by utanför Nordingrå, tycker vägsituationen blivit ohållbar. Själv undviker hon flera vägar i området för att inte behöva hamna i möten med tung trafik.

– Jag ser en trafikfara, konstaterar hon.

Skolbussen gick av vägen i vintras. Foto: Privat

Olyckor har redan hänt. I vintras åkte skolbussen av vägen i Ödsåkern och både sandbilen och mjölbilen har gått av vägen längs samma väg.

– Jag har ingen lust att skicka mina barn med skolbussen, nu skjutsar jag dem, men framöver om det fortsätter att vara så här smalt så är det inte så kul, säger Mari Mella.

Lantbrukare med lass oroade

I skördetid gäller det att planera arbetet konstaterar Lage Öhlén.

– Vi har ständig kontakt mellan traktorerna eftersom vi vet att man inte kan mötas på många ställen.

– Förr eller senare kommer en olycka att inträffa, säger Lage Öhlén.

”Vill ha tillbaka bredden”

SVT: Konkret, vad skulle Trafikverket behöva göra?

– Vi begär inte alla vägar belagda, men vi skulle vilja ha tillbaka bredden på grusvägarna, säger Peter Edholm.

Enligt Trafikverket tar det ett till två år innan vägen återfår sin ursprungliga bredd efter att den renoverats.

– Den är rundare och smalare första året, sedan går den ut sig. Grusvägar är levande och självbreddar sig, därför drar vi ihop vägen med jämna mellanrum, säger Kristoffer Engstrand på Trafikverket i Härnösand.

– Det här är ett vedertaget sätt att jobba och vi gör likadant på alla grusvägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.