Valar utanför Njurunda?

Uppdaterad
Publicerad

Vad var det Gunnar Bergius och Torbjörn Österholm såg från Högön på måndagseftermiddagen? Själva tror de att det handlade om en flock med valar.

Gunnar Bergius och Torbjörn Österholm satt på Gunnars altan på Högön när de hörde kraftiga plask ute i vattnet. Ungefär 250 meter från land observerade de svallvågor och efter att ha hämtat en kikare kunde de se att det rörde sig om en flock med fyra, kanske fem djur som simmade i ytan.

– Jag antar att det var någon typ av valar, säger Gunnar som utesluter att det skulle varit fråga om sälar, simmande älgar eller något annat mera normalt fenomen.

Stora svallvågor

– Det var ett stort djur som simmade först och sedan tre eller fyra mindre som följde efter och det blev stora svallvågor, berättar han och spekulerar i om valarna, eller vad det nu var, jagade strömming.

Torbjörn och Gunnar observerade djuren en stund innan de försvann västerut i riktning mot Juniskär.

– Vi ångrar att vi inte tog båten och åkte närmare, säger Torbjörn Österholm.

Sett valar i Norge

Gunnar Bergius bor även i Norge och har sett valar tidigare, det han reagerade över vid observationen på måndagen var att djuren simmade i ytan hela tiden.

– De valar jag sett brukar dyka upp och ned, säger han.

Ovanlig syn

Valar och delfiner förekommer ibland sporadiskt i östersjöområdet och har vid sällsynta tillfällen siktats långt uppe i Bottniska viken men är trots allt en mycket ovanlig syn i våra vatten. Däremot förekommer tumlare i Östersjön men arten har decimerats efter att under många år bifångats i fiskenät.

Tumlare är små valar och blir bara cirka 1,5 meter långa. Man räknar med att det finns omkring 600 djur i östersjöområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.