Våldtagen flicka trakasserades

Uppdaterad
Publicerad

ÖRNSKÖLDSVIK Unga flickor som utsätts våldäkt riskerar att bli trakasserade om de anmäler brottet. För 14-åriga Linnea blev domslutet början på en mardröm.

Att anmäla en våldtäkt och sen genomhgå en rättslig process är för många oerhört jobbigt. 14-åriga Linnea orkade det men när hon vunnit i rätten fortsatte mardrömmen.

14-åriga Linnea blev våldtagen på en skoltoalett i det lilla samhället Bjästa utanför Örnsköldsvik. Gärningsmannen, en 15-årig skolkamrat, dömdes i både tingsrätten och hovrätten för våldtäkt mot barn.

Började trakasseras

Men trots de fällande domarna utsätts Linnea för smutskastning och kränkningar och tusentals människor på internet tar parti för våldtäktsmannen.

Amanda Ögren, Linneas kompis har gråten i halsen när hon berättar om hur hennes vän har det.

-De kan inte förstå hur det känns för henne heller. Det är ju bara han, han, han hela tiden.

Hon flyttade – han bor kvar

Nästan ingen i Bjästa trodde på Linnea och när ryktesspridning och trakasserier på internet började var det ingen som satte stopp för det.

Till slut valde Linnéa att flytta medan gärningsmannen har fortsatt stöd i bygden.

I kvällens Uppdrag Granskning berättar vi historien om hur vuxenvärlden svek en ung flicka som blivit våldtagen. Offret tvingades fly och gärningsmannen hyllades.

Hasse Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.