Foto: Fredrik Israelsson

Vargar dödade älg nära bebyggelse

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter tyder på att två vargar rör sig i området norr om Bergeforsen i Timrå. Vargarna har slagit en älg strax norr om Bergeforsen samhälle.

Personal från Länsstyrelsen i Västernorrland arbetar under måndagen med spårning av varg norr om Timrå.

– Vi har varg i Ohredahke sameby (vinterbetesland) vid Viksjö, säger Irene Hedlund på länsstyrelsen.

Varg i Bergeforsen

Väntar på analys

Enligt ortsbefolkningen rör det sig om två vargar. Exakt var djuren varit den senaste tiden är i nuläget oklart, men nyligen blev en älg slagen i ett skogsparti norr om Bergeforsen, omkring 600 meter från bebyggelsen.

Troligen dödades älgen av de två vargarna. Länsstyrelsen ska ha tagit spillningsprover för DNA-analys på platsen men i nuläget har inget resultat redovisats.

– Det är ju en älgkalv som blivit slagen så det kan inte vara så mycket annat än varg. Om det är samma varg som spåras under måndagen vet vi inte ännu, säger Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent på länsstyrelsen Västernorrland.

Ovanligt

Det är ovanligt med varg i de här trakterna, och att varg befinner sig så nära bebyggelse är inget som sker ofta, säger rovdjurskonsulent Gunnar Ledström.

– Det är inte jättevanligt, men det förekommer.

Enligt Naturvårdsverket finns det i dag cirka 340 vargar i Sverige. Enligt Irene länsstyrelsens Hedlund behöver man som människa inte vara rädd, men man bör heller inte släppa sin hund lös i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Bergeforsen

Mer i ämnet