Foto: TT Bild

Vargarna blev inte fler

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vargstammen har vuxit konstant de sista åren, men den senaste inventeringen visar inte någon ökning från året innan. Det kom fram vid vargsymposiet i Vålådalen på tisdagen.

Efter en konstant tillväxt av vargstammen tycks utvecklingen ha planat ut. Precis som i fjol finns det cirka 400 skandinaviska vargar, möjligtvis några fel.

Forskarna som inventerar vargstammen på uppdrag av Naturvårdsveket, vill inte uppge något exakt antal, men uppskattningen bygger på att det finns 41 familjegrupper varav tre i Norge.

Vargsymposium 2014

Osäkerheten i antalet beror också på att man ännu inte är färdiga med analysen av inventeringen.

Inga nya gener

Vidare har forskarna konstaterat att inga nya vargar har kommit in från öster. Invandringen österifrån anses viktig för att få in nya gener i den skandinaviska vargstammen.

Koncentration

Vargstammen har en tydlig koncentration till Värmland. Där finns, enligt forskarna, en tredjedel av skandinaviens vargar.

Till den skandinaviska vargstammen räknas vargarna i Sverige och Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargsymposium 2014

Mer i ämnet