Foto: Fouad Youcefi/Mattias Vesslegård

Varning: Kör inte på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket och Räddningstjänsten i Västernorrland uppmanade på lördagen alla att stanna inne och inte bege sig ut på vägarna.

Den hårda blåsten gör att många träd fallit över vägarna i Västernorrland. Trafikverket varnar för att det är mycket farligt att bege sig ut på vägarna. På många håll fortsätter träd att falla över vägar och gångbanor.

– Det är djuriskt med ärenden här, säger en av operatörerna vid SOS Alarm som rings ner främst av rapporter om träd som blåst omkull.

– Det känns som att det är mest i Medelpad. Räddningstjänsten där har meddelat att de inte riktigt mäktar med just nu.

Farligt att röja

Räddningstjänsten skickar just nu inte ut sin personal på larm om nedfallna träd. Detta eftersom det just nu bedöms vara för farligt att arbeta med röjningsarbete. Man behöver också spara på personalresurserna till andra händelser.

Tågtrafiken stoppad

På eftermiddagen stoppades tågtrafiken på sträckorna Sundsvall – Ånge och Bräcke – Storlien. Orsaken till tågstoppet är den rådande väderleken med träd som faller över rälsen.

Vinden väntades enligt SMHI avta sent på eftermiddagen, och gjorde mycket riktigt det. Växeln på SOS Alarm fick äntligen pusta ut framåt 18-30-tiden:

– Ja det var riktigt jobbigt där ett tag, jag vill inte ens gissa hur många händelser det har varit. De fick köra sicksack mellan träden på vägen från Östersund till Bräcke, säger en telefonist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.