Foto: TT

Värsta vattenbristen på 100 år att vänta i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli vattenbrist i Västernorrland i år. Nu går nio statliga myndigheter ut med en varning och uppmaning att spara så mycket vatten som möjligt. Det är risk för den värsta vattenbristen på 100 år.

Orsaken till dagens vattensituation, så också i Västernorrland, är för lite nederbörd under de senaste två åren, särskilt under vinterhalvåret. Och nu när växtsäsongen inletts och temperaturerna stiger så förväntar man att situationen kommer att förvärras. Även om nederbörden återgår till det normala så förväntar man sig inte att situationen kommer att bli bättre förrän i höst-vinter. 

Särskilt utsatta områden är i östra Sverige upp till mellersta Norrland, samt de inre delarna av Götaland. 

Lyssna på information

Myndigheterna uppmanar därför alla att göra vad de kan föra att spara vatten och följa utvecklingen noga. Är man ansluten till kommunal vattenförsörjning bör man vara uppmärksam på information från kommunen.

Allvarligaste bristen på 100 år

Redan under 2016 införde dock flera kommuner begränsningar i den allmänna vattenförsörjningen, och många enskilda fick tillgripa särskilda åtgärder för att tillgodose sitt behov av vatten. 

Om det blir en liknande situation med en torrsommar som under 2016 varnar myndigheterna för att det kommer att bli den allvarligaste vattenbristen på drygt 100 år.

Myndigheterna som gemensamt går ut med varningen

Havs- och vattenmyndigheten

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI)

Jordbruksverket

Livsmedelsverket

Länsstyrelserna

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Naturvårdsverket

Sveriges geologiska undersökning

Skogsstyrelsen

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.