Björn Ryd stod för vidlyftig representation som vd för kommunala SKFAB. Foto: pressbild/TT

VD tillbakavisar anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Igår kunde vi berätta om Arbetarbladets granskning av det kommunägda bolaget Svenska kommunförsäkrings AB, SKFAB:s stora representationskonto. Företagets VD fick hård kritik för vidlyftig alkoholrepresentation. VD:n tillbakavisar det mesta av kritiken och hävdar att han följt reglerna.

Vidlyftig representation med mycket alkohol till kostnader på flera hundra tusen, det är bilden av SKFAB efter Arbetarbladets granskning och det är företagets numera arbetsbefriade VD Björn Ryd som pekats ut som den som initierat den frikostiga representationen. Idag tillbakavisar han det mesta av kritiken.

– Styrelsen beslutar ju om själva representationspolicyn, och den har inte ändrats, utan det är hur bolaget skulle tillämpa den internt, säger Ryd till SVT Västernorrland.

SKFAB

Alkoholpolicy efterlevdes inte

Ryd menar att han själv, trots representationspolicyn, varit med och beslutat om ett nytt förhållningssätt som innebär att SKFAB från årsskiftet 2014-2015 tar bort möjligheten att bjuda på alkohol efter middagen, ett förhållningssätt som inte efterlevts.

– Felet har varit att jag kanske inte detaljgranskat varje liten nota och det ligger naturligtvis på mig säger han.

Ägarrepresentant bekräftar

Sundsvalls kommun är tillsammans med Gävle största ägare i SKFAB. Johan Nikula representerar Sundsvall i bolagets styrelse och bekräftar att SKFAB:s policy ger möjlighet att bjuda på alkohol vid middagar.

– Ja i samband med måltider vid seminarier och representation, säger Nikula.

Fakturakritik

Björn Ryd har också fått kritik för att han attesterat sina egna fakturor.

– Från 2003-2015 har vi haft samma rutin som våra revisorer har godkänt och vi har samma rutiner nu för attestering av vd:s kostnader. Det här har inte fungerat sedan vi fick en ny ordförande säger Björn Ryd.

– Det kan nog stämma. Jag läste en intervju med Åsa Wiklund, styrelseordförande, och hon tar på sig ett ansvar för att det inte riktigt fungerat säger Johan Nikula.

Ordförande godkände champagnedrinkar

Idag publicerar Arbetarbladet uppgifter om att Björn Ryd bjudit den nuvarande VD:n för SKFAB, Karl-Ove Andersson och deras respektive fruar på champagnedrinkar på företagets bekostnad.

– Just den här har också godkänts av vår ordförande, men i efterhand har jag nu gått in och tittat och det var kanske olämpligt så jag har betalat in för den. Men den var godkänd alltså säger Björn Ryd om restaurangnotan. Han kommer inte ihåg hur det kunde bli så här.

Finns det fler sådana här misstag?

– Nej.

För att reda ut vad som hänt har SKFAB:s styrelse nu anlitat en extern utredare som ska göra en granskning av representationen.

– Med den får vi fakta på bordet. Vi i styrelsen har ännu inte kritiserat Björn Ryd, vi kanske aldrig kommer att göra det, men vi har arbetsbefriat honom under utredningens gång.

Så ni är inte helt säkra på att han gjort fel ens?

– Nej, det kan vi ju faktiskt inte vara säger Johan Nikula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet