Återuppta utredningen – Leif GW Persson uppmanar polisen

Uppdaterad
Publicerad

”Ta upp den här utredningen igen. Det är fullkomligt självklart för mig.” Leif GW Persson är kritisk till att polisens utredning kring Leif Östlings allvarliga skador i samband med olyckan är nedlagd.

– Det är åtskilliga frågetecken. Men ett ärende med så många frågetecken det skriver man inte av på det viset, säger Leif GW Persson angående att polisens utredning kring olyckan i Bjästa lagts ned.

Fallet togs upp i gårdagens sändning av Veckans brott i SVT.

Leif Östlings mystiska död

– Vi letade efter sådana här utredningar. Som tidigt blivit nedlagda och fallet med Leif är ett sådant ärende, berättar redaktören för Veckans brott, Lars Olof Lampers.

72-årige Leif Östling hittades svårt skadad i ett dike på en skogsväg i närheten av sitt hem i Bjästa. Han hade en skallskada, blödningar i hjärnan, nio revben och nyckelbenet brutet. Några hundra meter därifrån hittades hans cykel och ytterligare en bit bort återfanns hans regnjacka.

Dog efter två veckor

Leif kunde själv inte förklara vad som hänt och dog två veckor senare. Leif GW Persson och Camilla Kvartoft går ikväll igenom alla aspekter av fallet.

Den hund som Leif var ute med på cykelturen påträffades senare, även han skadad. Enligt Leifs fru hade hunden fått brännskador, troligen av att selen skavt.

Fallet las ned

Även för polisen var händelsen ett mysterium och de poliser som var med i sökandet efter mannen och senare hittade honom upprättade aldrig någon polisanmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leif Östlings mystiska död

Mer i ämnet