”Vi ger aldrig upp”

Publicerad

Nils-Gunnar Molin i föreningen ”Sollefteå framtidens akutsjukhus” är bedrövad men samtidigt debattlysten efter beskedet om akutkirurgin i Sollefteå.

– Det var en av de mest bedrövliga tillställningar jag varit med om under mina 35 år i landstingsvärlden, säger han till SVT.

Nils-Gunnar Molin är ordförande i föreningen och har varit förtroendevald landstingsrevisor i 30 år i Jämtlands län och i 5 år i Västernorrland.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Han menar att landstinget inte gjort tillräckligt för att rekrytera personal till sjukhuset. Varken inför sommaren eller efter och han är övertygad om att beskedet på fredagens presskonferens bäddar för framtida beslut.

Faller ihop

– Politikerna ska ta beslut om kirurgin och BB/förlossning i oktober. Det känns beklämmande. Man hoppas att det ska falla ihop av sig själv. Det har vi genomskådat för längesedan, säger han.

Tvärtemot vad länsklinikchefen för kirurgin, Leif Israelsson intygade på presskonferensen, menar han att landstinget inte ansträngt sig för att hitta personal till Sollefteå.

– När man inte gör någonting för att rekrytera, då tvingas man ju anlita stafetter, säger Nils-Gunnar Molin.

Hela länet

Han säger också att aktionsgruppen kämpar för hela länet och inte bara Sollefteå.

– Vi är inte bara ett gäng lokalpatrioter som vill rädda vårt sjukhus. För vad händer med Örnsköldsvik och Sundsvalls sjukhus om akutkirurgin läggs ner i Sollfteå? Det är ju redan hårt tryck på de sjukhusen i dag, menar han.

Aktionsgruppen har redan genomfört flera manifestationer och planerar inte någon egen ny. Däremot hålls en landsomfattande manifestation för bättre vård den 4 september. ”Slut på rean-en annan vård är möjlig”, är budskapet. Initiativtagare är tre sjuksköterskor från Skåne och Stockholm.

Debatten fortsätter

Nils-Gunnar Molin säger att man kommer att medverka i den och att man kommer att fortsätta försöka påverka politikerna i länet.

– Det blir fortsatt opinionsbildning. Vi ger aldrig upp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet