”Vi når inte målet”

Uppdaterad
Publicerad

Resemålet missas rejält i länet – och nu ska målsättningen revideras.

Enligt det nationella målet ska det kollektiva resandet ha fördubblats till 2020 jämfört med 2006.

Men i Västernorrland kommer inte att nå fram, även om det är fler som åker kollektivt nu jämfört med 2006.

#vårtklimat-västernorrland

– Målet var ambitiöst satt och förutsatte ett antal infrastruktursatsningar, bland annat att Ådalsbanan skulle färdigställas och andra tekniska satsningar som vi inte har kunnat finansiera och det påverkar reseutvecklingen, säger Hans Fälldin, administrativ chef vid kollektivtrafikmyndigheten i Kramfors.

Ribban måste sänkas

– Det här är ett branschmål som är satt för hela landet – det är nästan ingen som når fram till det.

Nu ska målen för Västernorrland revideras – och bli mer realistiskt.

SVT: Ska ni sänka ribban?

– En fördubbling av resandet kan man inte sätta till 2020, en del andra län har satt det till 2030 eller inte tidsatt alls.

SVT: Ni skriver i rapporten att det krävs avsevärda resurser för att nå målet. Vad innebär det?

– Det innebär bland annat en utbyggnad av trafiksystemen – att man kan köra tågen med samma hastighet norr om Sundsvall och att Ådalsbanan upp till Sollefteå färdigställs samt att en mängd tekniska stödsystem införskaffas för att förbättra försäljningsmöjligheterna och underlätta resandet, säger Hans Fälldin.

Målet för 2015 nås inte

Den senaste rapporten från kollektivtrafikmynidigheten är bister läsning för de som arbetar för få fart på länsbornas kollektivresande -  det mål man satt upp för antal resande under 2015 kommer definitivt inte att kunna nås – målet för året var 13 000 000 påbörjade resor, men utfallet i augusti låg bara på drygt 5,8 miljoner resor.

Dessutom går inte heller ekonomin ihop – resultatet för 2015 ligger nära 30 miljoner under prognosen – totalt skjuter kommunerna och landstinget till runt 450 miljoner kronor för verksamheten.

Kollektivtrafikmyndigheten är ett kommunalförbund där länets sju kommuner plus landstinget ingår och bildades 2012.

Tanken är att kommunalförbundet ska ha den samsyn när det gäller kollektivtrafiken – men samtidigt är ju förutsättningarna och behoven olika för det sju kommunerna som ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat-västernorrland

Mer i ämnet