”Viktigt att just Lottas fall prövas”

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagarens beslutade på torsdagen att överklaga hovrättsdomen till Högsta domstolen i det uppmärksammade mordet på Lotta Rudholm från Härnösand. Beslutet välkomnas av en professor i straffrätt.

Lotta Rudholm misshandlades till döds i sitt eget hem i Bromma av sin före detta pojkvän. Mannen dömdes först till livstids fängelse. Tingsrättens dom överklagades och straffet sänktes i hovrätten till 18 års fängelse. Nu finns alltså möjligheten att fallet tas upp i Högsta domstolen.

”Viktigt att fallet prövas”

– Jag ser det som ett försök från riksåklagaren att  åstadkomma bättre klarhet och få en skärpning på synen på mord. Här pågår en sorts dragkamp mellan Högsta domstolen och lagstiftaren. Sedan anser jag att det är viktigt att just det här fallet prövas, säger Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

Dödsmisshandeln av Lotta

Att en kvinna blir mördad i sitt eget hem av någon hon känner anser Madeleine Leijonhufvud vara försvårande – och borde leda till livstids fängelse. Men så har inte Högsta domstolen dömt hittills.

Driver fråga om lagändring

– Högsta domstolen kan alltid ändra sin egen ståndpunkt och de skulle kunna gå ifrån de tidigare uttalandena och konstatera att just den hör situationen är särskilt straffvärd. Det är försvårande att angripa en kvinna i hennes bostad. En man som hon har anledning att känna förtroende för. Det är möjligt att Högsta domstolen ändrar sig, men min tro är att det inte kommer att bli så, säger Madeleine Leijonhufvud.

Hon är också med i expertgruppen för ett nätverk, som driver frågan om en lagändring – Lex Lotta.

– Vad som behövs nu är nog en lagändring, med väldigt tydlig text i lagtexten där man anger vad som är försvårande omständigheter, säger Madeleine Leijonhufvud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet