Vill slänga ut oseriösa telefonoperatörer

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Post- och telestyrelsen ta i med hårdhandskarna mot telefonoperatörer som inte sköter sig. Detta genom att utestänga dem från telenäten.

Klagomålen på teleoperatören Svea telecom, som bytt namn till Gothia telecom, har fortsatt att strömma in till både Konsumentverket och Post- och telestyrelsen. Trots varningar och vite på en halv miljon.

Mittnytt har vi tidigare berättat om KG Wästerlund i Lunde som bytte operatör till Svea telecom med löften om låga fasta avgifter. Men själva telefonräkningen var desto högre.

– 15.030 kronor för 25 dagars telefoni.

Svea telecom sade att KG Wästerlund ringt nummerupplysningar för 11.000 kronor, något han besvarade så här.

– Humbug, humbug, där man försöker hitta människor som betalar ut utan att kolla vad som står på papperna.

Efter att Mittnytt uppmärksammade fallet strök bolaget hans faktura.

Konsumentverket, Post- och telestyrelsen och Telekområdgivarna gick för drygt ett år sedan ut med en varning mot bolaget. Trots det har anmälningarna fortsatt komma in och nu vill man gå ett steg längre i kampen mot oseriösa teleoperatörer.

– Vi skulle ju gärna se till att det blir någon typ av självsanering i branschen. Att operatörerna helt enkelt ska göra vad dom kan för att inte dom här inte ska få finnas kvar, säger Catharina Jonson, enhetschef Post- och telestyrelsen.

Det de hoppas komma fram till är att nätägarna, till exempel Telia, Tele2 och 3, ska börja arbeta aktivt med att inte släppa in oseriösa företag på sina telefonnät.

Post- och telestyrelsen ser nu över hur det här ska gå till rent praktiskt eftersom nätbolagen inte helt godtyckligt kan få bestämma vilka som ska få nyttja deras nät.

– Varje ny operatör ska ju kunna komma in och verka på marknaden så där måste vi hitta bra regler på hur man ska göra för att det här inte ska missbrukas, säger Catharina Jonson.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.