Vintern stoppar inte surfarna

Uppdaterad
Publicerad

Vid gränsen mellan Västerbotten och Västernorrland i Salusand ligger Norrlands surfmecka. Hit letar sig surfare från hela landet för att rida på vågorna sommar som vinter.

Kvicksilvret håller sig kring nollan och pålandsvinden toppar kring 15 sekundmeter när vågsurfarna i Salusand kastar sig ner i det bångstyriga havet. Från stranden ser man små guppande huvuden dyka upp innan de försvinner bakom vågorna igen. Väntan på den perfekta vågen är ofta lång och när den dyker upp är den under dagens förhållanden svår att bemästra. Inte sällan ligger surfaren i vattnet igen efter bara ett par sekunder på brädan och så börjar det om igen.

– Precis så är det och det är nog därför det blir en sådan startupplevelse när man väl är uppe på en våg. Man kan vara uppe två, tre sekunder men det ger ändå så starka intryck att man ligger och drömmer det i flera veckor efteråt. Men det händer att vi hittar vågor som vi kan åka på i 15 – 20 sekunder också. Så det är helt jämförbart med kända bryt runt om i världen, säger Martin Bylund som är ordförande i Salusand Soulsurfers.

”Kylan försvinner i vågorna”

Frida Paulsson har surfat i sex år. När hon flyttade upp till Umeå från Stockholm för att studera till psykolog kände hon, som många andra, redan till vågorna i Salusand och tvekade inte innan även hon beslöt sig för att utmana kylan och havet.

– Den första känslan är väldigt kall när man får in en massa kallvatten i dräkten. Men så fort man har fått en våg så känns det värt besväret. Idag gick det inte så bra. Jag hade lite svårt att positionera mig men jag ska nog hit imorgon också så jag hoppas det går bättre då.

”Vi älskar det här”

För vågsurfarna själva är det inget konstigt att surfa mitt i vintern. Med bra utrustning, rätt förberedelser och en stor portion kärlek till sporten kan man vara i det iskalla vattnet en bra stund innan kroppen säger ifrån. 

– Vi älskar det här och det är därför vi är här. Vi fryser och stångas och ärligt talat så har vi inte varit upp på vågorna idag. Men det är det som är hela grejen. Man sitter innan och tittar på prognoser och drömmer sig bort. Man kommer hit och träffar folk och tar sig ut till vattnet och tar någon våg innan man åker hem och är jätteglad, säger Martin Bylund.

Norrlands Hawaii

Förutom traktens vågsurfare besöktes Salusand idag också av vågtörstande Östersundsbor. Förra veckan var ett gäng från Malmö uppe och enligt Martin har Salusand skapat ett gott rykte bland surfare i landet.

– Salusand blir mer och mer känt. Det ligger väldigt lättillgängligt mitt emellan Örnsköldsvik och Umeå. Det finns en camping intill och E4:an passerar i närheten. Surfsläktet är inte så bortskämda med bra surfing i Sverige. Jag är säker på att Östersundarna, precis som vi, tittar på prognoser och tar chansen och utmaningen att surfa på vintern om den finns där. Sen går nog de 4 – 5 timmarna hem i bilen hur lätt som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.