Härnösands kommun vill stötta unga på stan genom vuxna nattvandrare.

Vuxna på stan stöttar föreningsliv

Uppdaterad
Publicerad

I Härnösand vill kommunen nu utöka det stöd till föreningar för vuxna nattvandrare för att hålla koll på stadens ungdomar under kvällstid. – Vi vill bekämpa brottslighet och få in ungdomar i ett sammanhang, säger Karin Erlander.

Tidigare år har Härnösands kommun haft aktiviteten ”vuxna på stan” där vuxna och föräldrar till barn i föreningar gått på stan kvällstid. Trots att det de senaste åren varit mycket lugnt kring stadens gator väljer nu kommunen att återigen satsa på konceptet med stadsvandrande vuxna.

Ersättningen på 1500 kronor per tillfälle som gruppen får, ska gå till aktiviteter för barn eller ungdomar.

– Vi vill stödja föreningarna och tycker föreningslivet är oerhört vikting för ungdomarna. Att få vara i ett sammanhang är en utav de skyddsfaktorer för att inte hamna i ett utanförskap, säger Karin Erlander, Folkhälsosamordnare vid Härnösands kommun.

”Ungdomar var ute mer förr”

Det finns några prioriterade datum som kommunen speciellt flaggat för. Från första tillfället 27 januari fram till 22 juli finns flera pass där kommunen tror att vuxna kan behövas trots få ungdomar ute på stan.

– Ungdomar var ute mer förr, nu märker vi att det är allt färre ute om kvällarna. För tio, femton år sedan var det betydligt mer rörelse ute, framför allt var Lucia en sådan stor helg med mycket ungdomar men nu är det lugnt. Vi vill ändå finnas ute för de ungdomar som är där och i närheten av ungdomsgården när den stänger vid midnatt, berättar Karin Erlander.

SVT: Hur hoppas du att mottagandet och intresset blir?

– Vi hoppas att föräldrarna ska tycka att det känns värdefullt och att man gör något. Vi vill ha in ungdomarna i föreningar och att fler ska känna att de tillhör ett sammanhang eller har en hobby, det är en av våra skyddsfaktorer.

Detta är Vuxna på stan:

Att nattvandra som ”vuxen på stan” innebär att skapa bra relationer till ungdomar genom omtanke och vuxna värderingar. Gruppen bör vara om minst fyra personer och ersättning är 1500 kronor per tillfälle och pengarna ska gå till aktiviteter för barn eller ungdomar. Det är förening eller organisation som kan hjälpa till att gå som vuxna på stan.

Planerade datum vår och sommar:

27 januari, 24 februari, 24 mars, 13 april, 30 april, 26 maj, 2 juni, 15 juni, 16 juni, 21 juli, 22 juli.

Källa: Härnösands kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.