Extratjänsterna inom kommunal skola, vård och omsorg, är en del i regeringens satsning på att avveckla de olika ”faserna” inom jobb- och utvecklingsgarantin. Foto: SVT

50 nya tjänster i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Under året skapas 50 nya tjänster i Västerås, som bara personer som varit arbetslösa i 450 dagar eller mer kan söka. Alltså de som tillhört det som tidigare kallats Fas 3.

Extratjänsterna, som de kallas, är en ny typ av anställning och är en del i regeringens arbete med att avveckla de olika faserna inom jobb- och utvecklingsgarantin.

Avtal klart

Efter diskussioner, också med facket, har nu Arbetsförmedlingen och Västerås kommun slutit ett avtal om att det under året ska skapas 50 nya tjänster inom kommunens verksamheter, som vård, skola och omsorg.

– Syftet är att personerna ska få en ny förankring på arbetsmarknaden. Att få bygga upp en självkänsla igen och komma ut i jobb och få en inkomst. Att kunna försörja sig själv, det tror jag är a och o, säger Johanna Kågestam, sektionschef för jobb- och utvecklingsgarantin på Arbetsförmedlingen i Västerås.

Avvecklar Fas 3

Tjänsterna ska bara kunna sökas och fås av långtidsarbetslösa som varit inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 dagar eller mer, alltså de som tidigare tillhört det som kallats FAS 3.

Anställningarna är till en början på ett år och lönen enligt kollektivavtalen.

Arbetsgivaren får lönestöd från Arbetsförmedlingen motsvarande en tjänst på 75 %, vill de ha personen på högre sysselsättningsgrad än så betalar arbetsgivaren själv resterande procent.

– Det kommer att vara en anställningsprocess med intervju och allt som hör till en sådan. Man kommer att rekrytera efter kompetens, så självklart kommer det att vara kvalitativt.

– Vi är inte på något sätt ute efter att det ska bli någon volym-diskussion, att vi ska försöka få ut personer i volym utan nu handlar det om att få ut personer till rätt plats, säger Johanna Kågestam.

50 inte tillräckligt

I Västerås är förhoppningen att den första personen ska kunna komma ut på sin arbetsplats under maj månad.

Utmaningen framöver, menar Johanna Kågestam, det blir att få fram ännu fler extratjänster.

– Det är jag oroad över, och det tror jag att man är överlag i hela riket.

– Det är en stor grupp personer som faktiskt ska avvecklas ifrån den här sysselsättningsfasen. Utmaningen blir att få till fler överenskommelser med fler arbetsgivare som vill ta emot, säger Johanna Kågestam, sektionschef för jobb- och utvecklingsgarantin på Arbetsförmedlingen i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.